Zorg-voor-je-groei-mindset

26 december 2017 • Blog, Personal Coach

zorg-voor-je-groei-mindset

Ik las een tijd geleden het boek macht der gewoonte van Charles Duhigg. Het boek gaat over het bereiken van doelen. Een van de belangrijkste dingen die de schrijver daarin zegt is; Voor verandering is het essentieel dat je gelooft dat je kan veranderen. Mensen die daar niet in geloven zullen gewoonweg niets kunnen veranderen. Ze zoeken allerlei oorzaken buiten zichzelf. Ze geloven dat ‘ze nu eenmaal niet kunnen…” vul maar in.

Zo kom je natuurlijk nergens.

Van Charles Duhigg naar Carol Dweck

Carol Dweck doet al 30 jaar onderzoek naar mindset: Mensen met een growth mindset, –  het geloof dat je kunt groeien en leren om problemen op te lossen, -bereiken veel meer dan mensen met een fixed mindset. Ik ben opgevoed met een fixed mindset. Mijn ouder hadden dat allebei. Vooral mijn moeder zei graag dingen als: Wij zijn niet goed in wiskunde, jij bent dit of dat. Aangezien ik een goed luisterend kind was, heb ik daar jarenlang last van gehad. En het houdt me nog steeds af en toe klein. Het is dat stemmetje dat steeds zegt dat ik het  niet kan.

Maar er is ook een andere stem: Je kan het leren. Zeg ik ook tegen mijn eigen kinderen. Als ze zeggen dat ze iets niet kunnen, dan zeg ik: Maar je kan het wel leren. Ik probeer ze te helpen vol te houden en niet op te geven.

In plaats van “Dat kan ik niet”, probeer het eens met “ Dat kan ik nog niet”

En kijk eens hoe dat voelt. Een wereld van mogelijkheden vouwt zich voor je uit.

Groeidenkers zien intelligentie als iets dat zich kan ontwikkelen. Ze steken graag moeite in leren om ergens beter in te worden. Falen is helemaal niet erg. Je leert ervan. Het betekent dat je iets nog niet kan, maar dat je zeker zult werken totdat je het wel kan.

Mensen met een statische mindset geloven dat intelligentie een vaststaand feit is waar je niks aan kunt doen. Ze durven zichzelf niet goed uit te dagen, omdat ze zichzelf dom vinden als ze falen.

Ik kies voor de groei mindset. Dat gaat heus niet altijd even gemakkelijk, maar door mijn keuze heb ik meer het gevoel dat ik invloed heb op mijn leven. Is dat mezelf voor de gek houden? Nee. Ik weet dat ik een progressieve ziekte heb. Niemand weet hoe de ziekte ontstaat en hoe het verloop is. Ik heb dus niet de keuze om mijn lot te bepalen. Ik heb wel de keuze om te zorgen dat ik zo’n goed mogelijk leven heb met mijn beperkingen.

Waar kies jij voor?

 


Meer weten? Bel 06-40033537 voor een vrijblijvende (telefonische)afspraak.
Mail naar info@strongpeople.nl voor vragen.