Zomer 2018 was een hel

16 oktober 2018 • Blog
depressief

Depressie

Op die stralende dagen, waar vele mensen elke dag op het strand lagen of de barbecue aanstaken, fietstochtjes maakten of gewoon genoten van het heerlijke weer. Op die dagen lag ik apathisch voor de ventilator. Als ik tenminste mijn spastische benen stil kon houden. Of verkoelende gel smeerde om de brand in mijn benen te verdragen.

Ik zal je verdere details besparen, maar ik was in sneltrein vaart afgedaald naar de hel.

Ik overdrijf dit niet. En denk maar niet dat ik de enige ben.

De hel ben ik weer een stukje uitgeklommen

Niet helemaal, want ik loop slechter dan daarvoor en ik weet niet of het nog beter wordt.

De regie, nu met permanent een rollator binnenshuis, heb ik weer een beetje terug en ik heb een nieuwe hobby:

Podcasts luisteren. Dat deed ik wel vaker, maar als je niets kunt, kun je altijd nog podcasts luisteren. In de hitte was dat dus alles wat ik deed.

Zoek op een woord en er is wel een Engelstalige, maar ook steeds vaker een Nederlandse podcast over gemaakt.

Je zou zomaar depressief worden.

Waar podcasts een goed middel tegen zijn: depressieve gevoelens. Gedwongen passiviteit is voor mij een risicofactor, want ik ben zo graag bezig.

Depressief  ben ik al geweest en gedurende een lange tijd,  tussen mijn 15de en mijn 25ste levensjaar.

In die tijd werd elk scheet nog vergoed, maar dat maakte dat er ook veel werd aangeklooid. Ik heb heel wat waardeloze hulpverleners gesproken en waardeloze behandelingen ondergaan. Ondertussen werd ik steeds zieker.

Maar ik werd wel behandeld en ben er uiteindelijk uit gekomen.

Nu ik MS heb is depressie een klein duiveltje dat steeds klaar ligt om toe te slaan. Door mijn verleden zie ik het aankomen en neem ik mijn maatregelen. Geestelijke bijstand wordt niet meer vergoed, of tenminste, wel als onderdeel van een pakketje waarvan ik de helft niet nodig heb, niet als losstaande gesprekken. Of soms wel, maar dan als traject van zoveel gesprekken. Maar zo werkt depressie niet. Ik heb het dus maar laten zitten met de geestelijke hulpverlening. Ik red me wel, voorlopig.

Nu wil de verzekeraar de behandeling voor depressie compleet gaan bepalen.

‘Hoe lang denkt u nodig te hebben voor deze depressie meneer? U moet eerst een uitgebreide vragenlijst invullen. Ons gesprek duurt 50 minuten en daarna ga ik 50 minuten een verslag schrijven.’

Je moet weten dat het bij mij indertijd begon met een nachtmerrie. Ik ontwikkelde een angststoornis. Ze waren in die tijd nogal anti-pillen, tenminste: de behandelaars waar ik terecht kwam. Pas na 8 jaar kreeg ik medicatie tegen paniek aanvallen. Ontzettend jammer, want daardoor ben ik veel langer ziek geweest. De depressie was er ook. Ik zag – overal een dood vogeltje- .

Maar het werd verergerd en duurde langer doordat mijn angststoornis niet behandeld werd. De paniek verdween door de pillen en geleidelijk verminderde de depressie.

Pillen zijn geen wondermiddel, maar ze gaven mij weer een toekomst.

Ik heb dus niet zo’n positief beeld over behandeling eind jaren ’80. Ze deden maar wat, is mijn indruk altijd geweest. Toevallig kreeg ik ineens een psychiater die angstmedicatie voorschreef. Dat was stomtoevallig en ik vond haar niet eens aardig. Ik had al eerder om angst-medicatie gevraagd bij andere behandelaars (van de anti-pillenschool) en ze niet gekregen. Ik kon toen ook al lezen en wist dat bij angst stoornissen de combinatie pillen en praten het meest effect had.  Maar er werd niet geluisterd naar een meisje van 18.

En nu stond het in de Volkskrant (augustus 2018): Menzis gaat alleen nog behandelingen vergoeden die werken. Daar zaten wij namelijk op te wachten: verzekeraars gaan de behandeling bepalen.

Ik praat het geklooi in de jaren ’80 en eerder niet goed. Er had gekeken moeten worden naar wat effectief is. Maar de patiënt  en de professional moeten daar samen uitkomen.

Als de verzekeraar alles gaat bepalen voorzie ik een flinke stijging van het aantal zelfdodingen. Het aantal zelfdodingen onder jongeren is vorig jaar trouwens al met 70% gegroeid (CBS)

Wat vind jij? Kunnen/mogen verzekeraars bepalen wat de juiste behandeling is bij depressie? Laat hieronder je reactie achter.

 

 

 

 


Meer weten? Bel 06-40033537 voor een vrijblijvende (telefonische)afspraak.
Mail naar info@strongpeople.nl voor vragen.