[activecampaign form=26]

Ziekteverloop MS 2011-heden

  • Diagnose Multiple Sclerose: Augustus 2011
  • 2013 diagnose PPMS (Primair Progressieve MS, de vorm waar geen medicijnen voor bestonden)
  • Sinds de diagnose loop ik steeds slechter, word steeds vermoeider, heb steeds meer last van spierkrampen, spasmen en spierpijn. Ook mijn ogen gaan achteruit. Ik krijg steeds meer moeite met het zien van details, waardoor ik mensen moeilijker herken. Tenslotte heb ik last van Brain-Fog, een typische MS-kwaal, waarbij je je voelt alsof je niet helemaal wakker bent.
  • In 2012 begonnen met extra gezond eten: matig suiker en vlees en dubbele hoeveelheid groenten, omdat dat wordt aangeraden voor MS-patiënten.
  • In 2016 in aanraking gekomen met Het Overcoming Multiple Sclerose dieet van Dokter Jellinek. Geleidelijk verdwijnt de brain-fog, de pijn en mijn ogen worden beter.
  • Mediteren, yoga en gezond eten zorgen voor een vermindering van de MS-klachten, behalve het lopen.
  • 2017 deelname aan een Trial voor Fampyra, een middel dat één op de drie patiënten helpt om beter te lopen. Zowaar slaat het aan. Ik kan niet beginnen aan een marathons, maar ik kan nu weer een minuut of 10 lopen en buiten heb ik nog maar één stok nodig.

Broek in Waterland, 20 juni 2017