Ziekenhuizen moeten langer open

 Ziekenhuizen moeten langer open

Wat het werken met een beperking zo lastig maakt is de rest van de wereld.

Je werkgever is dol op vergaderen van 9 tot 12. Je collega’s trouwens ook. Waarom zoveel mensen zo dol zijn op vergaderen. En vooral: waarom ze denke dat het een nuttige bezigheid is, is mij een raadsel.

Er is al genoeg onderzoek gedaan waaruit het tegendeel blijkt. Zucht. Afijn. Wat in elk geval zou helpen voor chronisch zieken is strakke vergadertijden.

Medicijnen

Niets zo belastend voor werkers met een fysieke beperking als de vergadering moeten uitlopen vanwege in te nemen medicijnen of prikken, of gewoon omdat het je te zwaar is om zo lang aan een tafel te zitten.

Een werkgever die daar rekening mee houdt en vergaderingen afhamert na 90 minuten, is een verademing.

Maar een ander probleem is het ziekenhuis. Het zal niet voor iedereen gelden maar ik moet regelmatig naar het ziekenhuis. Mijn ziekenhuis is zo lief om een afdeling planning in te zetten. Zij proberen de afspraken bij verschillende specialisten zo mogelijk op dezelfde dag en achter elkaar te plannen.

Dat lukt niet altijd. Dan zit ik op een maandag bij de revalidatie en dan op woensdag bij oogheelkunde en als ik echt pech heb op vrijdag bij Neurologie.

Niemand

Maar ik werk. Het aantal uren dat ik daardoor aan mijn bedrijf kan besteden is zo echt veel minder dan bij gezonde ondernemers. En niemand die daar rekening mee houdt. Vooral de Belastingdienst niet.

Ook als je in loondienst bent wil je niet steeds overdag naar een therapie moeten gaan.

Een enkele keer moet ik naar de VU in Amsterdam. Zij hebben zowaar de mogelijkheid om ’s avonds met de neuroloog af te spreken. Dat is fijn. Ik kan dan naar het ziekenhuis vertrekken als mij man thuis komt. Ik heb dan een normale werkdag achter de rug.

Dan werk je toch ‘s avonds

Je zult zeggen: je kan toch ook ’s avonds doorwerken? Not. Een kernmerk van de meeste chronische ziekten is vermoeidheid. In de avond kan ik wel in een wachtkamer zitten. Ik kan niet op fantastische ideeën komen. Energielevel is daarvoor gewoon te laag.

Ondergaan kan wel, creëren kan niet.

Daarom stel ik voor dat ziekenhuizen de poli’s ’s avonds open laten zijn. Niet alleen fijn voor chronisch zieken, maar voor alle werkenden. ’s Avonds kan je man/vrouw oppassen of meegaan naar de afspraak. Mijn man moet daar nu speciaal vrij voor nemen.

Efficiënt

Het maakt een ziekenhuis ook zoveel efficiënter. Alle werkenden zullen er blij mee zijn. Net als alle werkgevers en collega’s. De supermarkt is tegenwoordig ook tot 20 uur open. Ik hoop dat Poli’s gauw zullen volgen.

 


Meer weten? Bel 06-40033537 voor een vrijblijvende (telefonische)afspraak.
Mail naar info@strongpeople.nl voor vragen.