Jouw werkgever kan beter investeren in jou

14 september 2015 • werken met een fysieke beperking

Als werkgever kan je namelijk aan alle verplichtingen voldoen van UWV. Maar veel werkgevers overzien niet de consequenties van een hoog ziekteverzuim op lange termijn.

WGA: enorme kostenpost voor werkgevers.

De te betalen bedragen kunnen in de tonnen lopen. Bovendien kan het 10 jaar een grote kostenpost blijven. Hoe komt dat? Als personeel in de WGA komt betaalt de werkgever daarvoor aan het UWV. Als de werkgever eigen risico drager WGA is, kan hij de rekening aan de verzekeraar doorsturen. Maar ook dat is een wassen neus: Verzekeraars verhogen namelijk de premies en verzekeren nieuwe gevallen vaak helemaal niet meer. Ze zijn er namelijk door schade en schande achter gekomen dat dit een verliespost is voor verzekeraars.

Het loont om als werkgever te investeren in voorkoming van ziekte bij personeel en in het re-integreren van ziek personeel binnen het bedrijf. Als jij bijvoorbeeld ziek wordt en jouw werkgever investeert in jouw terugkeer, heeft hij uiteindelijk bijvoorbeeld een 60% functionerende werknemer terug. Als jij uiteindelijk in de WGA komt, betaalt de werkgever zoals gezegd 10 jaar premie. Dit geldt ook als je niet meer in dienst bent doordat je een tijdelijk contract had.

Het zou kunnen lonen om uit te zoeken of jij je werkgever het meeste kost als je blijft werken (eventueel minder uren of andere werkzaamheden), of als je uit dienst bent.

Weet je wat slim is en wat nog erg weinig gebeurt?

 

Zelf een persoonlijke verzuimanalyse maken.

 • Je toont inzicht te hebben in financiële consequenties voor je werkgever
 • Je kunt zoeken naar de beste oplossing voor jou èn je werkgever
 • Een zieke medewerker kost het dubbele van een werkende medewerker en als jij dat kunt aantonen zal jouw werkgever meer genegen zijn je in dienst te houden.

Wat neem je mee in je verzuimanalyse?

 • Je ziekte
 • Wat je beperkingen zijn (qua uren en taken)
 • Je mogelijkheden
 • Jouw oplossingen voor bijvoorbeeld gemiste uren door doktersbezoek
 • Oplossingen om te compenseren dat je bepaalde taken niet meer kan uitvoeren
 • Wat je zou kosten als je niet meer voor je werkgever zou werken (denk aan WGA kosten die tien jaar door de werkgever moeten worden afgedragen). Je kunt hierover veel vinden op de website van het UWV.
 • Jouw werkgever kan jobcoaching aanvragen bij UWV. De jobcoach kan helpen je werk anders in te richten, zodat je optimaal kan blijven functioneren.
 • Als je hulpmiddelen nodig hebt (aangepaste stoel of computer voorzieningen bijvoorbeeld). Kun je dit ook bij UWV aanvragen. Sterker nog: kijk eerst of UWV een voorziening vergoedt. Schaf niet eerst iets aan, want dan zal UWV het zeker niet vergoeden.
 • In sommige gevallen kan je werkgever een no-risk-polis aanvragen. Dat kan alleen als jij al een beperking had toen je in dienst kwam. Ook dit kun jij zelf aan UWV vragen. Jouw werkgever zal je buitengewoon dankbaar zijn als jij al weet of jouw werkgever ervoor in aanmerking komt om geen WGA premie te betalen. Jij zal hem of haar dan veel geld besparen.

Dat is waarom jouw werkgever beter kan investeren in jou.


Meer weten? Bel 06-40033537 voor een vrijblijvende (telefonische)afspraak.
Mail naar info@strongpeople.nl voor vragen.