Waarom je beter kan blijven werken

Waarom je beter kan blijven werken

 

Werken is gezond. Tenminste, als het aan bepaalde voorwaarden voldoet.

In 2010 is door Merel Schuring onderzoeker van het Erasmus MC in Rotterdam research gedaan naar werken en gezondheid. Het functioneren in een baan bleek al na 6 maanden gezondheidswinst op te leveren. Eerder werd gedacht dat mensen éérst gezond moesten zijn, vóórdat ze weer aan het werk konden gaan.

Maar mensen die vanuit de Bijstand weer waren gaan werken, gaven aan zich lichamelijk gezonderr te voelen. Bovendien functioneerden zij beter in hun sociale omgeving, waarbij zij zich minder beperkt voelden door sociale of lichamelijke problemen.

Het bleek dus juist andersom te werken. Ik ben benieuwd hoe de resultaten zullen zijn, als meer gemeenten hiermee aan de slag gaan.

Verval bij stoppen met werken

Dit geldt natuurlijk ook op een andere manier: Mensen die (moeten) stoppen met werken gaan lichamelijk en geestelijk sneller achteruit. Zo stelde ik mij voor. Ik vond het volgende:

Een onderzoek van het Instituut van Economische zaken in Londen toonde aan dat mensen die met pensioen gaan 60 % meer kans hebben om ziek te worden dan mensen die werken. Zij missen het contact met collega’s  en vrienden. Ook bewegen gepensioneerden minder. Tenslotte slikken ze meer medicijnen.

Kortom: stoppen met werken geeft de meeste mensen niet dat “Zwitserleven” gevoel uit de reclame.

Maar wat zijn dan de voordelen van blijven werken?

Werken geeft jou:

  • Structuur in je dag
  • Het gevoel nuttig te zijn/het geeft zin aan het leven.
  • Dagelijks contact met andere mensen
  • Minder last van je lichamelijke klachten (tenzij het werk die juist veroorzaakt).
  • Minder kans op depressie

 

Maar het hangt natuurlijk wel af van welk werk je doet:

  • Een baan met veel stress maakt eerder ziek.
  • Een baan met een te laag salaris geeft stress, want dan kom je geld tekort, ook al werk je hard. De Amerikanen noemen dat ‘the working poor’. Dat komt in Nederland helaas ook steeds meer voor.
  • Werken in ploegendiensten is niet bevorderlijk voor je welbevinden. Je biologische klok is voortdurend van slag. Als je jong en gezond bent, kan je lichaam dat meestal wel aan, maar als je ouder wordt of niet gezond bent, is het echt af te raden.

 

Als je niet gezond bent

Maar jij hebt een chronische ziekte of handicap. Je kunt niet meer fulltime werken. Of je kunt een deel van je taken niet meer uitvoeren.

Stel je bent vrachtwagenchauffeur en je krijgt suikerziekte. De onregelmatige dagen, lange afstanden. Het  wordt je te veel. Stoppen is dan een optie.  Maar dat raad ik je niet aan. Werken is immers gezond.

Een betere optie is een baan als chauffeur dicht bij huis. Je blijft dan midden in de samenleving staan, terwijl je toch minder wordt belast. Het leven wordt regelmatiger. Je kunt je medicatie gemakkelijker afstemmen.

Of je bent manager en je krijgt fybromyalgie. Fulltime werken is dan vaak niet meer mogelijk. Maar er zijn genoeg mogelijkheden om toch aan het werk te blijven.

Tips om aan het werk te blijven

  • Creëer een duobaan
  • Neem een assistent a
  • Delegeer een aantal taken

Dit zijn mogelijkheden die je kunt benutten, mits je een werkgever hebt die zich betrokken bij jou voelt en bereid is je functie aan te passen. Je kunt dan blijven werken, met alle hiervoor genoemde voordelen.

 

Voor de aardigheid kun je hier een test doen: Wat voor type werker ben jij?


Meer weten? Bel 06-40033537 voor een vrijblijvende (telefonische)afspraak.
Mail naar info@strongpeople.nl voor vragen.