Waarom is twijfelen niet sexy?

13 januari 2017 • Blog

Waarom is twijfelen niet sexy?

Stel dat er vandaag iemand begint met het verdacht maken van komkommers: “Eet geen komkommers. Ze brengen je waterhuishouding in de war. Door deze ontwrichting van je metabolisme, zal vocht veranderen in gif. Je lichaam bestaat voor 80% uit water. Bedenk dat je je lichaam kan bestaan uit 80% komkommer=gif.” Onwaarschijnlijk? En brood dan? Door legio mensen vermeden als de pest. En suiker? Suiker=gif is zelfs de titel van een boek.

Bullshit

Als je het maar overtuigend genoeg brengt met veel uitroeptekens en quasi wetenschappelijke bullshit: Wist je dat 90 % van de vrouwen van 30 jaar last heeft van…vul maar in: opgeblazen gevoel, hartkloppingen, slapeloosheid. En dan: 85% van die vrouwen heeft baat bij dagelijks 3 glazen water drinken, mediteren naar het Zuiden en koppeltje duiken tussen 6 en 7 uur ’s ochtends. Gooi er nog wat termen doorheen: zoals verstoord metabolisme, gastro-intestinale klachten. Geef een dwingend advies met veel waarschuwingen en een eigen club. Succes: kansrijk.

Nu ben ik twee dingen:

Eeuwige twijfelaar en niet erg goedgelovig.

Dat twijfelen is voor een coach een last. Je komt veel verder met boude beweringen zoals: Eet jij nog vlees? Dan wil je zeker vroeg doodgaan! Of: Je moet elke dag minstens een uur hardlopen, anders word je dement

Ik kan dat niet. Leve de twijfel. Geen populair standpunt, maar eentje die ik aanhang. Voeding bijvoorbeeld: Er wordt veel over gepraat, maar het is heel moeilijk wetenschappelijk vast te stellen wat de effecten zijn van bijvoorbeeld melk drinken, vis eten, elke dag bananen eten. Want dubbelblind onderzoek is met eten moeilijk uit te voeren. Daarom wordt er ook zoveel beweerd en

Killerbody

Ik geloof dat het wat genuanceerder ligt:

  1. Er is nog veel onbekend over voedsel en de effecten van bepaalde manieren van eten
  2. Het zal mij niet verbazen als de optimale voeding heel individueel is. Eskimo’s gedijen heel goed op een dieet van voornamelijk vis. Hier in het Westen worden mensen steeds dikker van overmatig vlees eten. Het hangt af van waar je woont en hoe je leeft, denk ik.
  3. Zelfs over beweging is er geen consensus. De overheid propageert sporten en een killerbody kweken is prachtig. Maar volgens de nieuwste inzichten is het ook prima om elke dag een half uur te wandelen. Je lijf zal er minder strak uitzien, maar het is wel gezond.
  4. Stress tenslotte: Jarenlang moest het steeds verminderd worden. Maar ik dacht altijd: Een beetje stress is wel lekker. En nu blijkt dat dat waar is. Stress is goed, mits je zelf controle hebt over je stress. Je moet dus niet door je baas over de kling gejaagd worden. Maar geen probleem als jij een deadline wil halen en jezelf opjaagt. Best lekker. Vooral als het lukt.

Maar ook dit weet ik allemaal niet zeker. Maar dat is niet erg. Als je twijfelt sta je tenminste open voor nieuwe inzichten en graaf je je niet in in je standpunt uit steen gehouwen. Ik blijf dus lekker twijfelen. Wat jij? Durf jij te twijfelen?

Nog een blog lezen? Klik hier

 


Meer weten? Bel 06-40033537 voor een vrijblijvende (telefonische)afspraak.
Mail naar info@strongpeople.nl voor vragen.