[activecampaign form=26]

Waarom ik een fan ben van online communicatie

6 februari 2018 • Coaching

Inhoud

Elke minuut is een verassing

Vorige week ontmoette ik mijn MS verpleegkundige in levende lijve. Het was heel bijzonder en toch heel vertrouwd. We kennen elkaar namelijk al meer dan 4 jaar. En we zien elkaar een keer per maand via een soort Skype verbinding.

Ik ben ontzettend blij dat ik met een grillige ziekte als MS, deze begeleiding krijg. “MS is like a box of chocolates. You never know what you’re going to get”, las ik laatst. (Vrij naar een citaat uit de film “Forrest Gump” Zo is het bij MS. Het is elke dag, elk uur, soms elke minuut, een verassing hoe je lichaam zich gedraagt. Dat is vermoeiend en psychisch behoorlijk zwaar).

De MS verpleegkundige in mijn eigen ziekenhuis werd met een pennenstreek wegbezuinigd. Ik ben toen gaan googelen en vond Nieuw Unicum, dat deze geweldige dienst mag aanbieden.

Voordelen online begeleiding

 • Je hoeft er de deur niet voor uit
 • Het bespaart een hele hoop energie en dat is voor iedereen fijn, vooral voor mensen met gezondheidsklachten.
 • Voor 100% focussen op het gesprek
 • Je zit tegenover elkaar en concentreert je op elkaar. Het contact is daardoor intenser dan als je in een ruimte zit met een raam, geluiden hoort op straat en dat rare beeldje dat op tafel staat.
 • Online kun je niet door elkaar heen praten, want dan wordt het onverstaanbaar. Daardoor luister je beter.
 • Je wordt niet afgeleid door andere aanwezigen
 • Je kunt elkaar live online informatie, etc. laten zien en direct bespreken.
 • Het is veel goedkoper dan elkaar face-to-face ontmoeten.
 • Er is geen reistijd
 • Geen CO2 uitstoot.
 • Niemand ziet je sloffen op de camera
 • Als je niet gezond bent, kun je toch meedoen

Bezwaren die ik vaak hoor:

 • Het is onpersoonlijk. Niet eens: met mijn vorige MS verpleegkundige had ik geen ‘klik’. Zij kon mij adequaat helpen, maar ik voelde mij vaak niet gehoord en ik voelde mij niet veilig genoeg om persoonlijke zaken met deze vrouw te delen.
 • Met mijn huidige MS verpleegkundige had ik meteen een ‘klik’: vertrouwen, humor (een onderschatte kwaliteit in contacten als je gezondheidsklachten hebt).
 • Je kunt iemand lichaamstaal niet goed lezen.
 • Maar je hoeft je ook niet af te laten leiden/misleiden door iemands lichaamstaal.

Voordelen online  vergaderen

Met mijn collega MS-coaches het ik eens per half jaar een vergadering. Ik heb dit al twee keer af moeten zeggen. Daardoor heb ik al een jaar bijna geen contact.

Bij een eerdere gelegenheid, wilde iemand niet online afspreken, want “Dat is zo onpersoonlijk”. Ik heb opnieuw gevraagd om een online vergadering. Gelukkig is er nu meer animo.

Live vergaderen

Ik heb het nog maar eens opgezocht: Uit een artikel uit NRC uit 2014 over:

Waarom vergaderen geen zin heeft:

 • Jouw inbreng doet er niet toe: Hoe meer mensen er deelnemen, hoe minder verantwoordelijk iedereen zich voelt. Het is dus juist niet persoonlijk
 • De mensen met de grootste mond zijn niet perse deskundig. Ik heb daar levendige herinneringen aan. Ik werkte bij het ROC van Amsterdam en vergaderen werd daar vreselijk belangrijk gevonden. Nadat iedereen, die daar behoefte aan had, zijn zegje had gedaan, kon je er vergif op innemen dat Theo nog iets ging inbrengen. Hij liet zich nooit weerhouden door kennis over het onderwerp. Hij vond gewoon dat het zijn tijd was om ver te piesen en hij kreeg daar alle ruimte voor.
 • Brainstormen in een groep werkt niet. Mensen luisteren niet, maar denken aan hun eigen idee en hoe ze dat voor het voetlicht kunnen brengen
 • In een vergadering worden bijna nooit beslissingen genomen. Mijn collega en ik waren nieuw bij het ROC en tot onze verbijstering werden er nooit besluiten afgevinkt. Zo werd er soms weken over een onderwerp doorgepraat. Ons voorstel voor een actielijst werd met algemene stemmen aangenomen. Het hielp niet. Op de actielijst stond nu: volgende week beslissing over nemen.

Gaat online vergaderen dan beter?

Jazeker. Ik werk samen met  idPlein, Doen wat werkt. idPlein heeft coaches werken door heel Nederland en de kosten zouden de pan uitreizen als we elkaar allemaal moesten treffen vanuit onze werkplekken, die door heel Nederland zijn verspreid.

Voordelen

 • Enorme kostenbesparing (milieu is er ook blij mee trouwens)
 • Gemakkelijk een simpel in het gebruik
 • Tijdbesparend
 • Geen lange reizen meer nodig
 • Bestanden direct delen en bespreken
 • Je kunt niet door elkaar praten, want dan verstaat niemand het meer

Nadelen

 • Als er meer dan 10 mensen deelnemen wordt het rommelig (maar is dat ook niet zo bij een vergadering op locatie?
 • Weerstand tegen elkaar niet ‘echt’ zien.
 • Niet naar elkaar toe reizen maakt contacten oppervlakkiger en dat is niet goed voor de samenwerking.

Natuurlijk: Elkaar echt zien heeft veel waarde. Maar online communicatie:  Ik kan niet meer zonder.


Meer weten? Bel 06-40033537 voor een vrijblijvende (telefonische)afspraak.
Mail naar info@strongpeople.nl voor vragen.