Uitblinkers deel 2: Met buikdansen je leven terug.

Met buikdansen je leven terug.

Mariska Nieuweboer, eigenares van buikdansstudio Rakisha. Uitblinker 2


Mariska heb ik leren kennen in 2013. Ik werd toen haar coach en heb de hele start van haar bedrijf mee mogen maken

Op 1 januari startte Mariska haar eigen buikdansschool. Aan de basis van dit bedrijf staat pijn. Veel pijn die omgezet is in een prachtige onderneming.

 

Nek gebroken

Elf jaar geleden werd Mariska het slachtoffer van zware mishandeling met een honkbalknuppel. Nadat zij aan haar belager was ontsnapt realiseerde zij zich, toen zij thuis was gekomen, dat er GHB in haar drankje was gedaan.

Liggend in bed begon zij zich steeds zieker te voelen en kon zich steeds moeilijker bewegen. Later in het ziekenhuis bleek Mariska’s nek gebroken te zijn.

Mariska raakte alles kwijt: haar baan als leidinggevende in een Fairtrade winkel, haar huis en haar relatie.

 

Belager kreeg 3  jaar cel

Maar Mariska besloot geen slachtoffer te blijven. Zij deed aangifte tegen haar belager. Iets wat andere slachtoffers niet hadden durven doen.

Hij kreeg 3 jaar celstraf en loopt tegenwoordig weer rond in de plaats waar Mariska nog steeds woont. Zij heeft zich dus niet weg laten jagen uit de plaats waar zij altijd met  veel plezier heeft geleefd.

Mariska heeft doordat haar nek gebroken is, altijd pijn. Zij was langdurig bij een fysiotherapeut onder behandeling, maar de pijn zal nooit verdwijnen.

 

Posttraumatische stress

Naast de fysieke gevolgen heeft Mariska ook last van complexe posttraumatische stress syndroom (ptss).

Bewust vermijdt Mariska daarom kranten, nieuws sommige films. Deze zaken kunnen namelijk flashbacks veroorzaken.

 

Het grootste gemis

Op mijn vraag wat het grootste gemis was na dat verschrikkelijke jaar zegt Mariska:

‘Niet meer in het leven staan, toekijken hoe anderen leven, onbegrip van ander mensen over wat haar is overkomen en hoe ze daar nu nog mee leeft.

 

Een kleine redder in de nood

Heel fijn is dat de kleine Tibetaanse terriër Zowie, zes jaar geleden in haar leven kwam. Mariska weet niet of ze het zonder dit dier zou hebben gered. Tegenwoordig is Mariska ook pleegmoeder van Asielhonden die tijdelijk opvang nodig hebben, totdat ze naar een permanente baas gaan.

 

Een bijzonder pijnstiller

Mariska is een vechter en wilde niet blijven stilstaan.

Zij zocht een manier van bewegen die de pijn minder zou maken en die haar mentaal sterker kon maken. Zij kwam terecht bij buikdansen.

Buikdansen maakt Mariska’s nekpijn dragelijker. Het is een natuurlijke pijnstiller. Ook mentaal geeft buikdans een geweldige oppepper. Het geeft een krachtig houding. Je voelt je vrouwelijk en sterk.

Het maakt daarom ook de post traumatische stress stoornis minder zwaar.

 

Van amateur tot professional

Vijf jaar geleden begon Mariska met het volgen van les in buikdansen. Dit beviel zo goed, dat zij zich schoolde tot professioneel buikdanseres. Op dit moment heeft Mariska verschillende leerlingen, waarmee zij ook optredens verzorgd. Ook alleen treedt Mariska op.

Vanwege haar wankele gezondheid kan zij veel minder uren werken dan zij zou willen. Maar van elk optreden, het werken aan haar website, het (online) verkopen van buikdanskleding, geniet Mariska des te meer.

Wensen

Is er nog iets te wensen? ‘Ja, natuurlijk wel. Ik mis nog steeds het hebben van een winkel en het daarmee de hele dag contact hebben met klanten. Het is nog steeds mijn droom om dat weer te doen.

Wil je Rakisa (Mariska) zien dansen? Kijk hier maar eens.

En hier kun je de website Rakisa bezoeken

Dit was een artikel in de serie uitblinkers:

Uitblinker deel 2: Met buikdansen je leven terug.

Ik kan u niet zien maar heel goed helpen. Lees hier het interview


Meer weten? Bel 06-40033537 voor een vrijblijvende (telefonische)afspraak.
Mail naar info@strongpeople.nl voor vragen.