Tip om een enkelvoudige verslaving te doorbreken

13 februari 2018 • afslanken

Stel: je bent hopeloos verslaafd aan chocolade.

Je kunt natuurlijk overstappen op de suikervrije chocolade. Ik vind dat best lekkere chocolade. Het haalt het niet bij ‘the real thing’ , maar is goed te doen.

Helaas helpt dit je niet van de chocoladeverslaving af. Je loopt bovendien het risico diarree te krijgen van de suikervervangers. Je hebt namelijk nog steeds een verslaving en werkt misschien vele repen naar binnen. Dat is niet bedoeling. Je darmen raken in de war en jij van de regen in de drup.

Wat wel kan werken: Als je steeds iets lekkers ziet of ruikt, maar niet krijgt, dan verdwijnt de acute trek (In het geval van de honden: ze gingen niet meer kwijlen). Dit kun je zelf trainen.

Wonen naast de geur van vers gebakken brood

Ik woonde vroeger pal naast een heerlijke bakker die elke dag verse kwarkbroodjes verkocht. Zodra ik mijn huis uitkwam rook ik de heerlijke broodgeur en dacht: ‘hmmmm kwarkbroodje.’

Vervolgens liep ik naar binnen en kocht er een. Niet een kleintje, maar een grote voor vier personen, die ik dan achter elkaar opat. Onnodig te vermelden dat ik in die tijd ernstig worstelde met mijn gewicht. Ik droeg alleen nog maar jurken en rokken, omdat je daar zoveel fijner in kan ‘groeien’. Bovendien had ik weerstand tegen het kopen van broeken in  een grotere maat.

Chanel 5 is er niets bij

Op een dag besloot ik geen kwarkbrood meer te halen, want ik werd, mede daardoor, steeds dikker.

Dat lukt in eerste instantie helemaal niet.

Het succes kwam pas toen ik, naar aanleidingen van lessen onderwijskunde die ik had gevolgd, besloot over te stappen op cue exposure. De bakker zat immers naast mijn huis en ik kon de heerlijke geur niet ontlopen. Bovendien wilde ik dat niet. De geur van versgebakken brood vind ik nog steeds een van de fijnste geuren die er is. Kan geen Chanel 5 tegenop.

Ik besloot dus elke dag te genieten van de geur, maar er niet op te reageren door broodjes te kopen.

Ik  ‘at’  voortaan alleen nog met mijn neus.

Nou ben jij bijvoorbeeld aan chocolade verslaafd en dat ruik je niet door een winkelruit. Maar dat hoeft geen probleem te zijn. Toen ik later stopte met roken keek ik bij de kassa in de supermarkt nooit weg van het merk dat ik altijd rookte. Ik staarde er intens naar en zei tegen mezelf: ‘Dat heb ik niet meer nodig’ Of iets van die strekking.

Nu jij:

  1. Beslis nu om geen chocolade meer te eten
  2. Beslis nu om er naar te leren kijken zonder het te eten.
  3. Kijk naar de chocolade en zeg tegen jezelf: Ik heb dat niet meer nodig.
  4. Beloon jezelf met iets moois om naar te kijken (bijvoorbeeld bloemen die ze in de buurt verkopen). Je hoeft het niet te kopen. Alleen kijken is voldoende.
  5. Het gaat erom dat je verlangen wordt omgebogen naar iets positiefs waar je niet verslaafd aan raakt: chocolade-heb ik niet meer nodig-mooie bloemen.
  6. Als je die gedachte elke dat oefent associeer je chocolade niet langer met iets dat je moet eten.
  7. Je chocoladeverslaving verdwijnt. Wanneer is chocolade geen verslaving meer? Moeilijk te zeggen. Begin met een maand geen chocolade eten.

 

Succes!

Bij mij werkte dit. Ik vind net allerlei artikelen over cue exposure bij eetverslaving, alcoholisme en bij anorexia. Met wisselend succes werden mensen behandeld, maar het is iets heel anders dan mijn basic cue exposure.

Probeer het gewoon eens.

Sanja de Bruin, voor Strongpeople, neem de macht over lijf en leven terug.

 

 


Meer weten? Bel 06-40033537 voor een vrijblijvende (telefonische)afspraak.
Mail naar info@strongpeople.nl voor vragen.