[activecampaign form=26]

Teveel tijd hebben is ongezond

19 maart 2015 • Blog

Inhoud

Teveel tijd hebben is ongezond

“Als je iets gedaan wilt krijgen moet je het aan iemand vragen die het druk heeft.”  (Scott Parker)

Lang geleden heb ik een periode niet gewerkt en niet gestudeerd. Het was de ongelukkigste tijd van mijn leven. Ik denk er bijna nooit meer aan. Geen tijd voor gelukkig.

Het gekke is dat luiheid een soort ideaal is. Vroeg met pensioen gaan, vakantie en feest. Het wordt allemaal te veel overschat, volgens mij.

Als je ooit het boek Oblomov of Eline Vere hebt gelezen, kun je je voorstelenl dat een leven in ledigheid geen enkele jaloezie hoeft op te wekken.  Oblomov heb ik niet eens uitgelezen. Ik werd moe van zijn niks doen.

Ik heb tegenwoordig een gezin, een eigen bedrijf en een chronische ziekte. En dat allemaal tegelijk.

Ik beweer niet dat ik nooit verlang naar een rustig moment. Maar ik moet er niet aan denken dat mijn werk wegvalt. Waarom?

  • Als je werkt heb je geen tijd om te piekeren
  • Het geeft mij voldoening, juist nog meer omdat ik niet gezond ben.
  • Ik heb door mijn werk automatisch contact met mensen
  • Ik heb een doel in mijn leven
  • Mijn werk is gewoon leuk!

Een beetje drukte helpt tegen pijn

Mijn moeder moest als 16 jarige al gaan werken, omdat haar moeder een arme weduwe was. Op haar 58 ging ze met pensioen. Zij had toen dus 42 jaar van haar leven gewerkt. Toen mijn zus en ik heel klein waren, was ze tijdelijk huisvrouw. Maar al snel kwamen de muren op haar af. Ze wilde weer aan het werk.

Nu ze al weer jaren met pensioen is, besteed ze tijd aan  vrijwilligerswerk en mantelzorg voor een dementerende buurman. Ze heeft een vol leven met vrienden, kinderen en kleinkinderen.  Toch is haar idee van ‘het druk hebben’ wel verschoven. Ze kan bijvoorbeeld zeggen dat ze op een dag ergens geen tijd voor heeft omdat ze ‘boodschappen moet doen.’

Het enige  wat haar te neer drukt is haar pijnlijke heup, waardoor ze minder kan doen, dan ze zou willen. Maar haar bezigheden leiden haar af van de pijn.

 

Ik wil maar zeggen. Niets doen is niet gezond. Je gaat dan steeds meer over je gezondheid piekeren. Je wordt zieker.

En wees eerlijk: Iemand die alleen over zijn ziekte of handicap kan praten is geen goed gezelschap. Het maakt je dus in je sociale leven ook minder aantrekkelijk.

Blijf lekker bezig en je hebt meer tijd voor de wereld. Juist als je lichaam een last voor je is.

Lees hier over de definitie van piekeren

 


Meer weten? Bel 06-40033537 voor een vrijblijvende (telefonische)afspraak.
Mail naar info@strongpeople.nl voor vragen.