Teveel tijd hebben is ongezond

12 april 2018 • Blog

“Als je iets gedaan wilt krijgen moet je het aan iemand vragen die het druk heeft.”  (Scott Parker)

Lang geleden heb ik een periode niet gewerkt en niet gestudeerd. Het was de ongelukkigste tijd van mijn leven. Ik denk er bijna nooit meer aan. Ik heb er geen tijd voor gelukkig.

Het gekke is dat luiheid een soort ideaal is.

Vroeg met pensioen gaan, vakantie en feest. Het wordt allemaal te veel overschat, volgens mij.

Als je ooit het boek Oblomov of Eline Vere hebt gelezen, kun je je voorstellen dat een leven in ledigheid geen enkele jaloezie hoeft op te wekken.  Oblomov heb ik niet eens uitgelezen. Ik werd moe van zijn niks doen.

Ik heb tegenwoordig een gezin, een eigen bedrijf en een chronische ziekte. En dat allemaal tegelijk.

Ik beweer niet dat ik nooit verlang naar een rustig moment.

werken is goed voor je gezondheid

Blijf actief

Maar ik moet er niet aan denken dat mijn werk wegvalt. Waarom?

  • Als je werkt heb je geen tijd om te piekeren
  • Het geeft mij voldoening, juist nog meer omdat ik niet gezond ben.
  • Ik heb door mijn werk automatisch contact met mensen
  • Ik heb een doel in mijn leven
  • Mijn werk is gewoon leuk!

Mijn moeder moest als 16 jarige al gaan werken.

Haar moeder was een arme weduwe. Er moest geld op de plank komen.

Op haar 58ste ging ze met pensioen. Zij had toen dus 42 jaar van haar leven gewerkt. Toen mijn zus en ik heel klein waren, was ze tijdelijk huisvrouw. Maar al snel kwamen de muren op haar af. Ze wilde weer aan de slag

Nu ze al weer jaren met pensioen is, besteed ze tijd aan  vrijwilligerswerk en mantelzorg voor een dementerende buurman. Ze heeft een vol leven met vrienden, kinderen en kleinkinderen.  Toch is haar idee van ‘het druk hebben’ wel verschoven. Ze kan bijvoorbeeld zeggen dat ze op een dag ergens geen tijd voor heeft omdat ze ‘boodschappen moet doen.’*

Het enige  wat haar te neer drukt is haar pijnlijke heup, waardoor ze minder kan doen, dan ze zou willen. Maar haar bezigheden leiden haar af van de pijn.

Ik wil maar zeggen.

Niets doen is ongezond.

Je gaat dan steeds meer over je gezondheid piekeren. Je wordt zieker.

En wees eerlijk: Iemand die alleen over zijn ziekte of handicap kan praten is geen goed gezelschap. Het maakt je dus in je sociale leven ook minder aantrekkelijk.

Blijf lekker bezig en je hebt meer tijd voor de wereld.

Juist als je lichaam een last voor je is.

*Deze blog schreef ik in 2015.We zijn inmiddels 3 jaar verder. Mijn moeder is 80 jaar, 4 operaties aan haar heup verder en behoorlijk invalide. Haar buurman is dood en ze heeft zelf meerdere mantelzorgers.

En nog steeds vind ik: Teveel tijd hebben is ongezond

 

Lees ook mijn blog over werkgevers die meedenken


Meer weten? Bel 06-40033537 voor een vrijblijvende (telefonische)afspraak.
Mail naar info@strongpeople.nl voor vragen.