Stop met lijnen

22 oktober 2020 • Gezond eten
  • Dit artikel gaat over afvallen en waarom ik zeg: STOP MET LIJNEN!
  • De 3 eerste stappen naar een gezondere leefstijl.
  • wist je dit over volkoren?

Niet tevreden over je gewicht? Stop met lijnen

Ben je niet tevreden over je gewicht of over hoe gezond je eet of allebei? De laatste tijd ben ik tot een conclusie gekomen van iets dat ik eigenlijk al veel eerder wist. Als je niet tevreden bent over je gewicht en je gezondheid, dan is eten super belangrijk.

Veel mensen gaan dan lijnen. Dat moet je nu juist niet doen. Lijnen is een doodlopende weg. De gewoonte om niet gezond te eten of teveel bunkeren of misschien veel chocola te eten zal terugkeren na het afvallen. Dan kom je altijd weer terug op het gewicht wat je niet meer wilde hebben, of zelfs meer. De meeste mensen worden elk jaar een kilo zwaarder, of ze nu lijnen of niet. Daarom is het belangrijk dat je stopt met lijnen en dat je een nieuwe manier van leven aanleert. Richt je niet op gewicht verliezen. Richt je op gezond eten. Doe het stap voor stap.

Niet uit pakjes

Het helpt je als je een paar andere gewoontes aanleert wat betreft eten. Eet geen voeding die fabrieksmatig is voorbewerkt. Stop daarmee. Daar zit zoveel rotzooi in , zoals ook te lezen in dit artikel van Jaap Seidell en Jutka Halberstadt in het Parool dat je er gewoon eng van wordt. Geen prefab eten dus! Daarnaast eet ik zoveel mogelijk plant-based. Nou ben ik niet heiliger dan de paus. Voor mij is het niet zo dat ik alleen maar plant-based eet. Ik eet ook wel eens een ijsje en aner voorbewerkt lekkersl. Maar in principe is mijn uitgangspunt: zoveel mogelijk plant-based en minimaal voorbewerkt.

Maak het jezelf niet moeilijk

Zo leerde ik mij een andere manier van eten aan, waardoor ik me niet meer aan een dieet hoef te houden. Je valt dus niet af door een dieet maar gewoon door je te houden aan betere voedingsgewoonten. Maak het jezelf niet te moeilijk. Stop met lijnen.

Zetr de 3 eerste stappen:

  1. Verdubbel groenten. Begin bijvoorbeeld met elke dag  groenten eten te verdubbelen. Dat doe je bijvoorbeeld door een salade bij je lunch te eten, of groentensoep.
  2. Weet wat je eet. Prefab voedsel uit je voeding schrappen. Dat zal je niet in één keer lukken. Soms weet je niet eens of iets prefab is of niet.  Het wordt belangrijk dat je weet waar elke hap die je in je mond stopt vandaan komt en hoe het is samengesteld. Veel werk? Dat valt best mee. Schrap gewoon alles wat meer dan 5 ingredienten bevat waarvan je nog nooit hebt gehoord, of die niet zijn uit te spreken.
  3. Vast elke dag 12 uur. Dat is niet zo moeilijk, want het grootste deel van de de 12 uur slaap je. Het betekent wel dat je een einde maakt aan ‘s avonds snacken.

Volkoren weetje

Volkoren is een beschermde term, maar het lachwekkende is dat dit alleen voor brood een beschermde term is. Het geldt bijvoorbeeld niet voor een toastje of een beschuit. Die mogen ‘niet volkoren’ zijn terwijl dit wél op de verpakking staat! Dus in die gevallen wordt het toch ingrediëntenlijsten lezen.

Wees niet zo streng

Stop met lijnen, maar wees niet te streng voor jezelf en ga jezelf niet straffen als je het niet helemaal perfect doet. Er is geen goed, er is alleen streven naar verbetering en dat is goed genoeg! Als jij nog maar 3 keer in de week vlees zou eten dan doe je echt enorm veel voor de alles dat leeft op onze planeet en voor je eigen gezondheid.

Het is toch al spannend genoeg. Stel, je houd erg van ijs. Je zou dan kunnen kijken of je bijvoorbeeld biologisch ijs kunt kopen. Stel dat je dit te duur vindt, dan zou je kunnen overwegen om wat minder ijs te eten, bijvoorbeeld een of twee keer per maand. Ga voor kwaliteit. Gezonde dingen hoeven overigens niet altijd duurder te zijn.

Hoe groen bedoel je?

Het voedingscentrum zegt dat je 250 gram groenten per dag moet eten. Ik streef er naar in ieder geval 500 gram per dag binnenkrijg door het aan lunch en avondeten toe te voegen.

Op reis

Er komt zoveel kijken bij een andere leefstijl is dat je niet van jezelf moet verwachten dat je het in een keer perfect doet. Zie het gewoon als een reis naar een gezondere leefstijl Zo zie ik het tenminste. Daardoor heb ik me een aantal dingen nu goed eigen gemaakt en een aantal gewoontes kunnen loslaten. Een aantal dingen kost me ontzettend veel moeite. Dus ook ik ben bepaald niet ‘volmaakt’. Gun jezelf gewoon de tijd en geniet van de reis. Ga lekker eten. Lekker eten is kan ook gezond zijn. Dan is gezond eten geen straf, maar juist genieten!

Gezond eten is eigenlijk  heel simpel. Begin met 5 principes.

Geld besparen door gezond te eten.

 


Meer weten? Bel 06-40033537 voor een vrijblijvende (telefonische)afspraak.
Mail naar info@strongpeople.nl voor vragen.