[activecampaign form=26]

Steek je hoofd niet in het zand

Inhoud

Steek je hoofd niet in het zand

Misschien liep je al Jaren met onbegrepen klachten van pijn, vermoeidheid. Je dacht dat het normaal was, of je was juist steeds op zoek naar een behandeling. Van iedereen kreeg je gevraagde en ongevraagde adviezen. Soms goede, soms waardeloze. Mensen adviseren namelijk vaak wat ze zichzelf zouden adviseren, maar niet doen. Daar heb jij dus niets aan. Natuurlijk zijn er altijd mensen die je steunen en goede ideeën hebben. Maar daar wil jij niet altijd naar luisteren.

Ik tenminste niet

Ik heb voor de diagnose niet geluisterd. Hoewel ik niet meer weet of iemand mij heeft geadviseerd. Ik wou dat iemand mij met het mes op mijn keel had aangeraden een Arbeids Ongeschiktheid Verzekering te nemen. Daar had ik mij in het eerste jaar dat ik startte als ondernemer wel in verdiept. Het was erg duur en toen stelde ik het uit.

Zelfs toen ik steeds raardere klachten kreeg:

ik viel zomaar en dat gebeurde steeds vaker. Tijdens een flinke wandeling zette ik mijn voeten niet meer goed neer. Ik strompelde een beetje.

Mijn hoofd stak ik stevig in het zand.

Ik was al patiënt van een neuroloog, vanwege RLS (rusteloze benen). Daar slikte ik al jaren medicijnen voor en een keer per half jaar bezocht ik deze specialist. Toen ik hem vertelde over het lopen stelde hij een hersenscan voor. De eerste was negatief maar ik bleef vallen.

Mijn hoofd zat nog steeds vast

De tweede scan bracht de diagnose: laesies op mijn hersenen. De beschermlaag (myeline) was aangetast. Ik had MS. Ik kon mij niet meer verzekeren tegen ziekte. Als ik mij beroerd voel verdien ik niets. Hoe lang kan ik nog werken? Hoe lang voordat ik volledig afhankelijk ben van mijn man?

Afijn. Dat zijn mijn hoofdbrekens.

Niet ziek, maar wel ongezond

Wie weet ben jij niet ziek, maar leef je zo ongezond dat je lichaam er steeds merkbaarder last van heeft. Overgewicht, ongezond eten, te veel drinken, niet bewegen. Dit zijn allemaal zaken die kunnen uitmonden in een chronische ziekte. En zo niet: je lichaam gaat steeds meer protesteren als je er niet goed voor zorgt

Wel ziek? Voor jou zijn dit misschien de vragen die in je hoofd spoken:

 • Hoe houd ik mijn baan vol?
 • Vertel ik het op mijn werk?
 • Carrière maken, Kan dat nog?
 • Kan ik mijn klachten verminderen met voeding?
 • En  met meer bewegen?
 • Lukt het om te stoppen met roken?
 • Moet iks toppen/minderen met drinken?
 • Wat kan ik zelf doen om gezonder te worden?
 • Wat kan ik veranderen op optimaal te blijven werken?
 • Zal mijn partner mij verlaten?
 • Kan ik mee blijven doen?

 

Wacht niet te lang met het nadenken over deze zaken. Schijf het op, bespreek het met iemand die je vertrouwt. Doe niet wat ik deed. Stop je hoofd niet in het zand.

Sanja voor Strongpeople

Struisvogel steekt hoofd in het zand

Meer weten? Bel 06-40033537 voor een vrijblijvende (telefonische)afspraak.
Mail naar info@strongpeople.nl voor vragen.