Sla jezelf eens om je oren

9 juni 2018 • Blog

Lang geleden woonde ik naast een bakker.

Op een dag stopte ik met roken en werd de bakker mijn ‘dealer’.

Wie kan de geur van vers gebakken brood weerstaan? Ik niet. Tenminste: toen niet.

In snel tempo kwam ik aan van de verse kwarkbroodjes die ik elke dag naar binnen werkte. Mijn broeken zaten steeds strakker. Dat kon zo niet langer, besloot ik op een dag. Ik ging dus lijnen. Aanvankelijk was ik kansloos door die heerlijke broodgeur.

Tot ik besloot het over een andere boeg te gooien. De bakker ging niet weg en ik kon niet zomaar verhuizen. Ik moest er dus mee dealen.

Als verse ex-roker zag ik in de supermarkt pakjes sigaretten.

Verleidelijk.

Maar ik kocht ze niet. Dat moest ook kunnen met brood, dacht ik. Het lukte om te blijven genieten van de geur, zonder naar binnen te lopen. Na +/- twee weken oefenen koste het mij geen moeite meer. Ik liep zelfs gewoon de bakker in om brood te kopen. Eindelijk begon ik af te vallen. Maar goed ook, want ik paste mijn broeken helemaal niet meer.

Wat ik onbewust toepaste was q- exposure.

Waarom dat veel beter werkt dan wilskracht? Wilskracht is een erg overschatte menselijke eigenschap. Aangezien je het grootste deel van je dag onbewust handelingen verricht.  Komt die hele wilskracht er niet aan te pas. Dat schijnt moeilijk te accepteren te zijn, maar het is goed onderzocht.

Een aantal jaren geleden las ik hoe alcoholverslaving werd aangepakt

Dat was op ongeveer die manier.

Mensen werden voor een computerscherm gezet en zagen daar plaatjes van wijn, bier en andere dranken langskomen èn plaatjes van melk, frisdrank enzovoort. Als zij een plaatje met alcohol zagen langskomen moesten zij dat met een joystick van zich afbewegen. Niet-alcoholische dranken moesten zij juist naar zich toe bewegen. Het aantal mensen wat daarna terugviel in de drankverslaving daalde met 15%.

Mooie score.

Dat kun jij ook doen als jij iets af wilt leren. De simpelste vorm is dus het actief negeren van iets dat je niet meer wilt eten of doen. Trek er desnoods een vies gezicht bij.

Of knip  plaatjes uit van hetgeen jij niet meer wil eten/roken/drinken. Bekijk de plaatjes elke dag en geef jezelf een optater op het moment dat je dat doet.

Plak daarnaast plaatjes uit van prachtig gezond eten en geniet daarvan. Geef vooral toe aan gezonde keuzes.

Mensen betalen veel geld voor een elektrische armband die een schok geeft als je iets ongezonds dreigt te doen. Maar jezelf een klap verkopen werkt net zo goed en is wel zo goedkoop.

 

De 3 simpele trucs om iets af te leren zijn dus:

  1. Q-exposure
  2. Plaatjes knippen en afkeuren of verscheuren
  3. Jezelf een optater verkopen. Ok: een tik op je hand mag ook. Sla jezelf geen bloedneus.

Succes!

 

Meer handige tips lezen?

 

 


Meer weten? Bel 06-40033537 voor een vrijblijvende (telefonische)afspraak.
Mail naar info@strongpeople.nl voor vragen.