[activecampaign form=26]

Podcast: Slechte gewoonten afleren? Met deze 7 bulletpoints lukt het wel

24 juli 2017 • Coaching, Podcast

podcast-slechte-gewoonten-afleren-met deze 7-bulletpoints-lukt-wel

Liever de podcast luisteren? Scroll naar beneden.

Goede voornemens gaan vaak ter ziele, voordat er iets bereikt is. Toen ik nog op het ROC werkte, waar ik o.a. leerlingen begeleidde die vast liepen in hun opleiding, wist ik snel wie er ging falen.

Ik wil het!

De leerling zat dan met een ernstig gezicht voor mij en zei bijvoorbeeld: “Ik wil het! Ik studeer dit jaar af voor tandartsassistente en daarna ga ik HBO doen: Mondzorgkunde en dan Universiteit en dan word ik tandarts” Daarbij keken ze vaak strak naar voren en balden hun vuisten. Toonbeeld van vastberadenheid.

 

Dromers

Tot zover niets aan de hand. Het waren leuke gesprekken want ze gingen over doelen en idealen. Zulke leerlingen straalden vaak bij het schetsen van hun toekomstbeeld. Maar al snel zag je wie bleef dromen en wie de dromen zou gaan uitvoeren. De dromers schrokken als ik vertelde hoe lang de weg zou duren. En ze vonden het moeilijk om concrete stappen te zetten om hun doel te bereiken.

 

Inhoud

Doeners

Een dromer die gitaar speelde zat bijvoorbeeld niet in een bandje. Hij bleef liever op zij kamer dromen over het Sterrendom.

De doeners schrokken niet. Zij wisten dat de weg moeilijk zou zijn. Ze zagen de weg ook voor zich. Ze hadden een plan.

 

Ik ben lang een dromer geweest.

Het goed nieuws is: ook een dromer zoals ik kan tot daden komen.

Een omslag kwam toen ik voor eens en voor altijd wilde stoppen met roken. Ik had genoeg van mislukte pogingen en ik besloot: ik ga stoppen en dan nooit meer roken.

 

Ik maakte een plan.

Doel was dus: nooit meer roken

Ik richtte een schrift in met daarin:

–         waarom ik wilde stoppen (gezondheid, en nog 20 redenen)

–         stopdatum (over 4 weken)

–         wat gevaarlijke momenten zouden zijn (in de kroeg met rokende vrienden)

–         wat de nadelen waren van niet roken (aankomen in gewicht)

–         wat de financiële voordelen zouden zijn van niet roken ( dat heb ik nog een paar jaar bijgehouden en je wordt erg blij van het geld dat je hebt uitgespaard)

–         Ik had ook opgeschreven wat ik met overgebleven sigaretten zou doen op de eerste stop dag (onderwater houden en in de prullenbak

–         Ik had ruimte gelaten voor een dagboek.

Pas jaren later realiseerde ik mij waarom het gelukt was om van 2 pakjes per dag kettingroker een niet-roker te worden. Ik had een gedetailleerd plan opgesteld en uitgevoerd. Dat is een door de wetenschap bewezen methode. (zie ook Charles Duhigg, Macht der gewoonte).

 

Wil jij iets af- of aanleren?

Bij alles wat je serieus wil afleren of aanleren geld deze essentiële punten:

  1. Maak een plan.
  2. Vul het plan precies in: waarom, hoe, wat precies en wanneer
  3. Gebruik een dagboek. Het hoeft geen roman te zijn. Je kunt puntsgewijs aangeven wat je die dag hebt gedaan en of het goed ging
  4. Houd het niet geheim. Vertel aan iedereen dat je: wilt stoppen met roken, 20 kilo wilt afvallen, 500 gram groenten per dag wilt eten. Wees dus concreet. Zeg niet: ik wil minder drinken of meer slapen. Vertel precies wat je gaat doen.
  5. Trek je niets aan van reacties. Zeg dat je nu een methode hebt gevonden die werkt en dat je ze spreekt als je doel bereikt is op de streefdatum. Noem die datum dus ook.
  6. Toch een misstap gemaakt? Uithuilen en opnieuw beginnen. Pas je plan heel precies aan en geef ook aan waarom je gefaald hebt en waarom je dat geen tweede keer zal gebeuren.
  7. Blijf niet dromen. Kom in actie.

 

Veranderingen kosten moeite

Natuurlijk kost niet elke verandering veel moeite, maar de meeste veranderingen vallen niet mee. Denk eens na: Wat heb jij je het afgelopen jaar voorgenomen? En is het gelukt?

Ik ken wel van die mensen die iets beslissen en dan roepen dat je slap bent als het jou niet lukt, maar dan geef ik je een bonustip: Vraag ze precies hoe ze dat gedaan hebben. Laat ze niet wegkomen met allerlei vaags. Meestal zal namelijk blijken dat ze een stappenplan voor zichzelf hebben gemaakt. Sommige mensen doen dat namelijk van nature, zonder dat ze in de gaten hebben wat voor een gouden systeem ze gebruiken.

Als jij dat niet van nature hebt: begin dan vandaag met op te schrijven wat je af wil leren, kies morgen waar je het liefst vanaf wilt,stel een plan op en voer het uit.

Succes!

Meer tips. Klik hier


Meer weten? Bel 06-40033537 voor een vrijblijvende (telefonische)afspraak.
Mail naar info@strongpeople.nl voor vragen.