Over mij

Foto Sanja Strongpeople

Sanja voor Strongpeople

Hallo,

Wat leuk dat je hier bent! Deze pagina gaat over wie ik ben en waarom ik jou kan helpen.

Dit is wat ik doe:

Ik ben al bijna 20 jaar professional coach.  Ik ben begonnen als jobcoach, daarna ben ik mij gaan toeleggen op (re) integratie, ondernemers met een fysieke beperking en traject begeleiding van werkzoekenden.

Tegenwoordig coach ik gezonde vrouwen met leefstijl gerelateerde lichamelijke klachten èn chronisch zieke vrouwen om met gemak en plezier te leven en werken met een ‘lastig lijf’.

Strongpeople had ik opgericht in 2009, om mensen met een fysieke beperking te helpen hun positie op de arbeidsmarkt te versterken. Lag in het begin de focus op solliciteren en (re)integratie op de arbeidsmarkt. Sinds ik zelf MS heb (2011) is de focus geleidelijk verplaatst naar het coachen van:

 • Vrouwen die voelen dat hun leefstijl maakt dat ze zich steeds slechter gaan voelen en graag weer gezond willen worden
 • Vrouwen die een chronische ziekte hebben en alles uit het leven willen halen met hun lastige lijf
 • Mannen mogen ook hoor, maar mijn primaire doelgroep is vrouwen.

“Sanja had  oog voor mijn fysieke klachten. Zij begrijpt, ook vanuit eigen ervaring, hoe moeilijk het is te werken met een fysieke beperking. Zij was heel open over haar eigen beperking en hoe zij daar mee omgaat. Sanja gag mij nuttige tips om hulp te krijgen voor mijn fysieke beperkingen. Zij heeft daar veel kennis over.” Anja Hart


Dit is hoe ik het doe:

Zelf coaching

 • Een positieve mindset
 • een strakke planning,
 • Zuinig omgaan met energie
 • Heldere afspraken maken
 • Duidelijk communiceren
 • Voor mezelf zorgen
 • Voor anderen zorgen (mijn kinderen van 15 en 8)
 • Bewegen integreren in het dagelijks leven.
 • Genieten van kleine dingen

Al deze zaken helpen mij mijn  leven gemakkelijker te maken.

Ik streef ernaar mijn eigen beste coach te zijn

Zodat ik optimaal kan blijven functioneren. Dat is niet gemakkelijk. Regelmatig vlieg ik uit de rails. Dan moet ik weer opkrabbelen, de schade in kaart brengen en door rijden. Ik heb daar uiteindelijk hulp voor gezocht. Verschillende coaches staan mij bij om het beste uit mijzelf te halen.

Sanja sprekend op een bijeenkomst

Sanja sprekend over werken met een beperking

Mijn presentatie bij Merck op Wereld MS dag 2018

Chronisch ziek

In 2011, een jaar na de geboorte van mijn dochter, kreeg ik de diagnose MS.

De eerste anderhalf jaar zat ik in de ontkennende fase: ik praatte er niet over en wilde het liefst op de bank hangen met chocolade, koek en drop.  Heel begrijpelijk, denk ik. Ik hielp mezelf er alleen niet mee en mijn gezin zeker niet.

Ik zal niet beweren dat ik er nu blij mee ben. Echter, als coach heeft het me uiteindelijk alleen maar beter gemaakt: Ik weet nu uit eigen ervaring wat het is om te leven en te werken met een lastig lichaam. In 2015 heb ik de opleiding Ervaringsdeskundige coach gevolgd bij het Centrum Chronisch Ziek en Werk en in hetzelfde jaar afgerond.

Het wonder van anders eten, bewegen en leven

Tegen mijn vorm van MS PPMS, bestaan geen medicijnen. Gelukkig kwam ik er langzamerhand achter dat je zelf wel veel kunt doen met behulp van goede voeding, beweging en leefwijze. Ik eet zeer gezond en beweeg zo veel mogelijk. Zo is het mij gelukt om weer meer energie te krijgen, mij beter te kunnen concentreren en om de zenuwpijnen (allemaal MS symptomen waar ik last van had) te minimaliseren. Alleen lopen gaat niet goed, helaas. Ik loop moeizaam met een rollator. Voor langere afstanden heb ik een rolstoel nodig. Maar ik ben er dus achter gekomen dat je wonderbaarlijke resultaten kunt behalen door middel van voeding. Beweging en krachttraining zorgen dat mijn lichaam sterk blijft, ondanks de MS.

Ik was al jaren gediplomeerd in voedingsleer, voedingsconsulent en gediplomeerd aerobics teacher. Zo is alles mooi bij elkaar gekomen: theoretische kennis, les-ervaring en mijn eigen levenservaring.

Wat is de meerwaarde van ervaringsdeskundigheid?

Ik vind dat ervaringsdeskundigheid alleen een meerwaarde heeft  als het je professionaliteit niet overheerst.

In eerste instantie ben je professional coach. In tweede instantie heb  je , door je eigen ervaring, meer inzicht in problemen die mensen kunnen hebben, als gevolg van psychische of fysieke omstandigheden. Je voelt je niet geremd om directe vragen te stellen. Je komt ook sneller bij de kern van een probleem. Tegelijkertijd kun je slachtoffer denken buiten de deur houden.

In 2015 heb ik het traject voor ervaringsdeskundige professional coaches gevolgd bij het Centrum Chronisch Ziek en Werk. Sindien mag ik mijzelf Gecertificeerd ervaringsdeskundige coach noemen in werken met een chronische ziekte.

 Ik verzorg nog steeds voor de MSVN het vrijdagse telefoon spreekuur voor werkenden met MS.

Dubbel ervaringsdeskundig

Eigenlijk ben ik dubbel ervaringsdeskundig. Lees hier waarom dat zo is.

Mijn reis

Ik  was en ben vastbesloten om geen slachtoffer te zijn. Al jaren lees ik alles over medische ontwikkelingen, gezond bewegen en gezonde voeding. Ik train bijna dagelijks en ik eet zeer gezond plant based minimaal suiker en melk, maar ik mag beste af en toe een ijsje eten of een stuk taart. 🙂

Over jou

Jij bent een actieve vrouw. Je merkt dat je steeds meer lichamelijke klachten krijgt. Misschien heb je een chronische ziekte. Je snakt ernaar om je beter te voelen en je pakt van alles aan, maar het lukt niet. Steeds opnieuw start je met het verbeteren van je leven, maar ergens knap je af. Je voelt je een slappeling: Waarom kan ik niet beter voor mezelf zorgen? Maar je leefstijl veranderen is moeilijk. Veel moeilijker dan mensen je willen laten geloven. Het is wel mogelijk en daar kom ik om de hoek.

 • Ik wil jou helpen meer macht over je lijf en leven krijgen Je beste leven leiden met lichamelijk ongemak van vage klachten tot pijn en vermoeidheid.
 • Ik wil je meenemen op mijn reis naar een optimale gezondheid met behulp van mindset, bewegen, gezond en lekker eten en wat er verder nog op ons pad komt.

Ons gezamenlijke doel:

Jij voelt je weer lekker in je lijf en je leven. Je hebt het gevoel van controle weer terug.

 

Nog wat dingetjes

Met mijn man en twee kinderen (zoon van 15, dochter van 8 jaar), woon ik in een mooi dorpje, onder de rook van Amsterdam.

Ik houd van koken en lekker eten.

Sinds 1 januari 2017 volg ik in grote lijnen een plant based leefstijl: Je gebruikt geen vlees en vis, geen zuivel en geen bewerkte producten. Ik wijk daarvan af, door wel af en toe vis te eten en mayonaise laat ik ook niet staan. Je ziet ik ben niet heiliger dan de paus en wil dat ook niet aan anderen opleggen. Aangezien ik graag kook probeer ik veel nieuwe recepten uit. Mediteren, krachttraining en conditietraining horen er ook bij.

Ik heb een informatie-junk, wat betekent dat ik alles lees dat ik kan vinden over wetenschappelijk onderzoek naar voeding, bewegen, mediteren en mindset. Lezen is sowieso een van mijn favoriete bezigheden.

Bovendien ben ik  sentimenteel en een dromer

Favoriete quote: “I think it pisses God off if you walk by the color purple in a field somewhere and don’t notice it.” (Alice Walker. The color purple, 1982)

Ik kan de kleur paars altijd zien, ook in het diepste zwart.

Dubbel ervaringsdeskundig

Dat kun je mij wel noemen. Ik had van mijn 15-25ste levensjaar, last van angstaanvallen en depressies. Uiteindelijk ben ik twee jaar opgenomen geweest bij Psycho-therapeutisch Dagcentrum De Vondelstraat in Amsterdam. Overdag volgden wij therapie en ’s avonds was iedereen weer thuis. Veel geleerd en een confronterende tijd, maar gek genoeg heb ik er ook veel gelachen. Het was een soort nagebootste huiselijke situatie en dat werkte voor mij goed.

In deze blog vertel ik meer over depressies en angstaanvallen waar ik aan leed:  Zelfmoord was toch geen optie voor mij.

 

Klaar voor een kennismaking?

Maak nu een afspraak om te kijken over mijn expertise en ervaring aansluit bij datgene dat jij zoekt in een coach

  Neem contact op

Ik wil liever meer weten over je aanbod


Strongpeople

Veenderijgouw 34
1151 GC Broek in Waterland
Tel: 06-40033537
info@strongpeople.nl

Coaching via Skype

Laten we skypen: we kunnen elkaar zien èn horen, het is gemakkelijk. We kunnen ook afwisselen: face-to-face afspraken en skypen.

 

Foto Sanja voor Strongpeople

Sanja Strongpeople