Over mij

Foto Sanja Strongpeople

Sanja voor Strongpeople

Hallo ik  ben Sanja,

Ben al zo’n 20 jaar coach. Tegenwoordig  coach ik vrouwen met chronsch lichamelijke klachten.

Vrouwen die weten: Ik MOET mijn leefstij lveranderen om weer een goede kwaliteit van leven te krijgen.

Daarbij is mijn doel altijd:  gezonder te leven met plezier voor jou.

Eerdere coachte ik:  ondernemers met fysieke beperkingen, vrouwen met overgewicht, MBO leerlingen, moeilijk lerende jongeren, hoger opgeleide werkzoekenden, leidinggevenden met ziek personeel.

Kortom: veel verschillende doelgroepen die coaching nodig hadden.

In 2011 werd ik zelf ziek

Ik bleek MS te hebben.

Ik zal niet beweren dat ik er nu blij mee ben. Echter, als coach heeft het me beter gemaakt: Ik weet nu uit eigen ervaring wat het is om te leven en te werken met een lastig lichaam. In 2015 heb ik de opleiding Ervaringsdeskundige coach gevolgd bij het Centrum Chronisch Ziek en Werk en in hetzelfde jaar afgerond.

Meer over mij onderaan de pagina, maar nu over jou:

Ben jij dit?

 • Ik hang vaak op de bank met een chocoladereep
 • Ik kijk in de spiegel en dat vind ik steeds minder fijn
 • Huilen lijkt soms wel het nieuwe lachen
 • Ik wil niet weten dat mijn lichaam achteruitgaat
 • Ik wil gewoon doorgaan het lekker leven volgens mijn normen
 • Altijd nog een glas wijn met collega’s,  toch nog cornetto eten. Ze hebben ze nu ook met Karamel Zeezout Wist je dat?
 • Genieten van het leven en weg met bullshit over rust reinheid en regelmaat
 • Ondertussen merk ik dat mijn lichaam langzaam achteruit gaat: ik word steeds wat dikker ik word steeds wat minder prachtig om te zien. Ik ziet er gewoon niet zo goed meer uit.
 • Hoofdpijn heb ik steeds vaker last van
 • Ik slik steeds meer pijnstillers
 • En ik ben vaak zo moe

Ik realiseer mij dat ik zo niet verder kan gaan. Er moet iets gebeuren maar ik weet gewoon niet hoe.

Blijf je zo doorleven?

 • Je gaat je steeds slechter voelen door ongezonde leefstijl
 • voelt je schuldig
 • Je twijfelt aan jezelf: Waarom kan ik geen betere leefstijl aanleren?
 • Je probeert steeds opnieuw, geeft het op en gaat weer te veel eten en drinken, niet bewegen, pijnstillers slikken, balen van alles in het leven.
 • Elke dag wordt het moeilijker om in de spiegel te kijken.
 • Tegelijkertijd voel je verzet: Je zet je af tegen alles wat gezond is: ‘Ik geniet gewoon van het leven!’, zeg je. Maar ’s avonds komen de tranen. Je gelooft niet dat het ooit nog goed kan komen met jouw zelfdestructieve leefstijl

Ik kan jou helpen als jij:

 • Je steeds minder blij voelt in lijf en leven. Er moet iets gebeuren maar wat? Dat is jou niet duidelijk
 • Je weet dat jouw leefstijl maakt dat jij je steeds slechter gaan voelen en graag weer gezond wil worden
 • Je bent nog gezond, maar bent bang dat je ziek zult worden bij een ongewijzigde leefstijl.
 • Een chronische ziekte hebt en alles uit het leven wilt halen met jouw lastige lijf
 • Mannen mogen ook hoor, maar mijn primaire doelgroep is vrouwen.

“Sanja had  oog voor mijn fysieke klachten. Zij begrijpt, ook vanuit eigen ervaring, hoe moeilijk het is te werken met een fysieke beperking. Zij was heel open over haar eigen beperking en hoe zij daar mee omgaat. Sanja gag mij nuttige tips om hulp te krijgen voor mijn fysieke beperkingen. Zij heeft daar veel kennis over.” Anja Hart


Zodat jij:

 • Weer in jezelf gaat geloven
 • Vertrouwen krijgt in een gezonde leefstijl
 • zin krijgt in een optimale leefstijl met eten en bewegen
 • Leert zuinig om te gaan met energie
 • Weer met plezier voor jezelf zorgt
 • Kan genieten van kleine dingen
 • Je beste leefstijl niet meer opgeeft.

Vragen?  Stel ze hier:


  Sanja sprekend op een bijeenkomst

  Mijn presentatie bij Merck op Wereld MS dag 2018

  Het wonder van anders eten, bewegen en leven

  Tegen mijn vorm van MS PPMS, bestaan sinds 2018 een paar medicijnen: Fampyra en Ocrolizumab. Het eigenaardige is dat het laatste middel wel de ontstekingen in mij hoofd hebben laten verdwijnen, maar niet de gevolgen van de MS zoals slecht lopen en vermoeidheid. Ik blijf daarover contact houden met VUMC. Fampyra deed niets.

  Goede voeding, beweging en leefwijze

  Gelukkig kwam ik er langzamerhand achter dat je zelf wel veel kunt doen met behulp van goede voeding, beweging en leefwijze. Ik eet zeer gezond en beweeg zo veel mogelijk. Zo is het mij gelukt om weer meer energie te krijgen, mij beter te kunnen concentreren en om de zenuwpijnen (allemaal MS symptomen waar ik last van had) te minimaliseren. Alleen lopen gaat niet goed, helaas. Ik loop moeizaam met een rollator. Voor langere afstanden heb ik een rolstoel nodig. Maar ik ben er dus achter gekomen dat je wonderbaarlijke resultaten kunt behalen door middel van voeding. Beweging en krachttraining zorgen dat mijn lichaam sterk blijft, ondanks de MS.

  Ik was al jaren gediplomeerd in voedingsleer, voedingsconsulent en gediplomeerd aerobics teacher. Zo is alles mooi bij elkaar gekomen: theoretische kennis, les-ervaring en mijn eigen levenservaring. Verder over mij:

  Wat is de meerwaarde van ervaringsdeskundigheid?

  Ik vind dat ervaringsdeskundigheid alleen een meerwaarde heeft  als het je professionaliteit niet overheerst.

  In eerste instantie ben je professional coach. In tweede instantie heb  je , door je eigen ervaring, meer inzicht in problemen die mensen kunnen hebben, als gevolg van psychische of fysieke omstandigheden. Je voelt je niet geremd om directe vragen te stellen. Je komt ook sneller bij de kern van een probleem. Tegelijkertijd kun je slachtoffer denken buiten de deur houden.

  In 2015 heb ik het traject voor ervaringsdeskundige professional coaches gevolgd bij het Centrum Chronisch Ziek en Werk. Sindsdien mag ik mijzelf Gecertificeerd ervaringsdeskundige coach noemen in werken met een chronische ziekte.

  Ik verzorg nog steeds voor de MSVN het vrijdagse telefoon spreekuur voor werkenden met MS.

  Dubbel ervaringsdeskundig

  Eigenlijk ben ik dubbel ervaringsdeskundig. Lees hier waarom dat zo is.

  Mijn reis

  Ik  was en ben vastbesloten om geen slachtoffer te zijn. Al jaren lees ik alles over medische ontwikkelingen, gezond bewegen en gezonde voeding. Ik train bijna dagelijks en ik eet zeer gezond plant based minimaal suiker en melk, maar ik mag beste af en toe een ijsje eten of een stuk taart. 🙂

  Even genoeg over mij.

  Over jou

  Jij bent een actieve vrouw. Je merkt dat je steeds meer lichamelijke klachten krijgt. Misschien heb je een chronische ziekte. Je snakt ernaar om je beter te voelen en je pakt van alles aan, maar het lukt niet. Steeds opnieuw start je met het verbeteren van je leven, maar ergens knap je af. Je voelt je een slappeling: Waarom kan ik niet beter voor mezelf zorgen? Maar je leefstijl veranderen is moeilijk. Veel moeilijker dan mensen je willen laten geloven. Het is wel mogelijk en daar kom ik om de hoek.

  • Ik wil jou helpen meer macht over je lijf en leven krijgen Je beste leven leiden met lichamelijk ongemak van vage klachten tot pijn en vermoeidheid.
  • Ik wil je meenemen op mijn reis naar een optimale gezondheid met behulp van mindset, bewegen, gezond en lekker eten en wat er verder nog op ons pad komt.

  Ons gezamenlijke doel:

  Jij voelt je weer lekker in je lijf en je leven. Je hebt het gevoel van controle weer terug.

  Nog wat dingetjes over mij

  Met mijn man en twee kinderen (zoon van 16, dochter van 9 jaar), woon ik in een mooi dorpje, onder de rook van Amsterdam.

  Ik houd van koken en lekker eten

  Sinds 1 januari 2017 volg ik in grote lijnen een plant based leefstijl: Ik gebruikt geen vlees, weinig vis, geen zuivel en geen bewerkte producten. Ik wijk daarvan af, door wel af en toe mayonaise laat ik niet staan. Ik eet extra veel groenten en sla.  Je ziet ik ben niet heiliger dan de paus en wil dat ook niet aan anderen opleggen.

  Ik let dan weer wel op of de mayonaise van vrije uitloop eieren komt. Aangezien ik graag kook probeer ik veel nieuwe recepten uit. Mediteren, krachttraining en conditietraining horen er ook bij. Hoewel ik mediteren steeds meer vervang door ademhalingsoefeningen, yoga en krachttraining specifiek voor mijn vingers en mij rug en buik.

  Ik heb een informatie-junk, wat betekent dat ik alles lees dat ik kan vinden over wetenschappelijk onderzoek naar voeding, bewegen, yoga, mediteren en mindset. Lezen is sowieso een van mijn favoriete bezigheden.

  En: ik ben sentimenteel en een dromer

  Favoriete quote: “I think it pisses God off if you walk by the color purple in a field somewhere and don’t notice it.” (Alice Walker. The color purple, 1982)

  Ik kan de kleur paars altijd zien, ook in het diepste zwart.

  Dubbel ervaringsdeskundig

  Dat kun je mij wel noemen. Ik had van mijn 15-25ste levensjaar, last van angstaanvallen en depressies. Uiteindelijk ben ik twee jaar opgenomen geweest bij Psycho-therapeutisch Dagcentrum De Vondelstraat in Amsterdam. Overdag volgden wij therapie en ’s avonds was iedereen weer thuis. Ik heb daar veel geleerd en het was een confronterende tijd, maar gek genoeg heb ik er ook veel gelachen. Het was een soort nagebootste huiselijke situatie en dat werkte voor mij. Hoewel ik pas echt een sprong maakte met medicijnen tegen angst die ik vlak na “De Vondelstraat” van een psychiater kreeg.

  In deze blog vertel ik meer over mijn depressies en angstaanvallen:  Zelfmoord was toch geen optie voor mij.


  Strongpeople

  Veenderijgouw 34
  1151 GC Broek in Waterland
  Tel: 06-40033537
  info@strongpeople.nl

  Foto Sanja voor Strongpeople

  Sanja Strongpeople