[activecampaign form=26]

Over mij

"Foto

Als je lijf  je tegenwerkt

Ik vond het een gemeen  grapje. Ik kon mijn eigen lijf niet meer vertrouwen. Waarom? Nergens om. Domme pech.

Lekker dan.

Een chronisch ziekte

Ik kreeg de diagnose in 2011. Nadat ik een jaar lang woedend had ontkend dat ik ziek was, begon ik de situatie toch onder ogen te zien.

Het is niet het einde van de wereld

Ik was al zo’n 15 jaar professional coach. Eerst van moeilijk lerende jongeren die graag een echte baan wilden hebben ondanks beperkingen. Later van hoger opgeleide werkzoekenden, die last hadden van leeftijdsdiscriminatie of  of vooroordelen, vanwege een handicap.  leidinggevenden met ziek personeel, bankmedewerkers die kansarme jongeren wilden helpen, ondernemers met fysieke beperkingen, MBO leerlingen met psychische, sociale en fysieke beperkingen.

De kern van mijn werk is altijd:  Ondanks beperkingen met succes werken en leren

Ik zal niet beweren dat ik  blij ben met mijn ziekte, maar ik leer er wel veel van. Als coach heeft het me beter gemaakt: Ik weet nu uit eigen ervaring wat het is om te leven en te werken met een lastig lijf. Ik train elke dag lichaam en geest. Het is hard werken, maar de voldoening als ik een doel heb bereikt is onbetaalbaar.

Ik heb deskundigheid die je alleen kan hebben als je patiënt bent.

In 2015 heb ik het Certificaat Ervaringsdeskundige coach gehaald bij Centrum Chronisch Ziek en Werk.

Tegenwoordig richt ik mij op vrouwen met een chronische ziekte of met lichamelijke klachten die steeds chronischer worden.

Een groot deel van je gezondheid is een kwestie van botte pech of dom geluk, maar

Er is altijd een stuk dat je zelf kan doen om je beter te voelen

Sterker nog. Het is essentieel dat je dat stuk oppakt.

Het gaat om jou: vrouw die weet: Ik MOET mijn leefstijl veranderen om kwaliteit van leven te krijgen.

Verderop de pagina nog een paar dingetjes  over mij.

Nu over jou:

Herken jij dit?

 • Kijken in de spiegel vind ik steeds minder fijn
 • Huilen lijkt soms wel het nieuwe lachen
 • Mijn lichaam gaat achteruit maar ik wil het niet weten
 • Ik heb een chronische ziekte
 • Gelukkig heb ik geen chronische ziekte, maar ben bang er een te krijgen

Ik wil doorleven zoals ik altijd al deed

 • Liever wil ik doorleven zoals ik altijd al deed
 • Een glas wijn met collega’s en vrienden moet kunnen
 • Ik ben verslaafd aan chocolade/caramel-zeezout/kaas
 • Genieten van het leven kan dat wel met een gezonde leefstijl?

Ondertussen merk ik dat mijn lichaam achteruit gaat

 • Ik word steeds wat dikker, steeds wat minder prachtig om te zien. Ik ziet er niet zo goed meer uit.
 • hoofdpijn heb ik steeds vaker last van
 • Pijnstillers slik ik tegenwoordig dagelijk
 • En ik ben vaak zo moe
 • Alles bij elkaar voel ik mij niet lekker

Ik realiseer mij dat ik zo niet verder kan gaan. Er moet iets gebeuren.

Blijf je zo doorleven?

 • Chronische klachten gaan je leven steeds meer beheersen.
 • Voel je je steeds schuldiger
 • Je twijfelt aan jezelf: Waarom kan ik geen betere leefstijl aanleren?
 • Het herhaalt zich: je geeft het op en gaat weer te veel eten en drinken, niet bewegen, pijnstillers slikken, balen van alles in het leven.
 • Elke dag wordt het moeilijker om in de spiegel te kijken.
 • Tegelijkertijd voel je verzet: Je zet je af tegen alles wat gezond is: ‘Ik geniet gewoon van het leven!’, zeg je. Maar ’s avonds komen de tranen. Je gelooft niet dat het ooit nog goed kan komen met jou

Ik kan jou helpen als jij:

 • Weet dat jouw leefstijl maakt dat jij je steeds slechter gaan voelen en graag weer gezonder wil worden
 • Nog gezond lijkt te zijn, maar bang bent dat je ziek zult worden bij een ongewijzigde leefstijl.
 • Een chronische ziekte hebt en alles uit het leven wilt halen met jouw lastige lijf

“Sanja had  oog voor mijn fysieke klachten. Zij begrijpt, ook vanuit eigen ervaring, hoe moeilijk het is te werken met een fysieke beperking. Zij was heel open over haar eigen beperking en hoe zij daar mee omgaat. Sanja gag mij nuttige tips om hulp te krijgen voor mijn fysieke beperkingen. Zij heeft daar veel kennis over.” Anja Hart


Zodat jij:

 • Weer in jezelf gaat geloven
 • Vertrouwen krijgt in een gezonde leefstijl
 • Zin krijgt in een optimale leefstijl met een groeimindset, lekker gezond eten en bewegen
 • Leert zuinig om te gaan met energie
 • Weer met plezier voor jezelf zorgt
 • Kan genieten van kleine dingen
 • Je beste leefstijl niet meer opgeeft.

Vragen aan Sanja?  Stel ze hier:


  Sanja sprekend op een bijeenkomst

  Mijn presentatie bij Merck op Wereld MS dag 2018

  Nog even over mij

  Het wonder van anders eten, bewegen en leven

  Tegen mijn vorm van MS: Primair Progressieve Multiple Sclerose PPMS, bestaan sinds 2018 een paar medicijnen: Fampyra en Ocrolizumab. Dat laatste middel wel de ontstekingen in mij hoofd laten verdwijnen, maar helaas niet de gevolgen van de MS zoals slecht lopen en vermoeidheid. Ik blijf daarvoor in behanndeling bij mijn neuroloog van  VUMC. Fampyra deed niets.

  Goede voeding, beweging en leefwijze

  Gelukkig kwam ik er langzamerhand achter dat je zelf wel veel kunt doen met behulp van goede voeding, beweging en mindset. Ik eet zeer gezond en beweeg zo veel mogelijk. Zo is het mij gelukt om weer meer energie te krijgen, mij beter te kunnen concentreren en om de zenuwpijnen (allemaal MS symptomen waar ik last van had) te minimaliseren.

  Mijn visie over gezondheid en leefstijl vind je hier.

  Lopen blijft ramp

  Alleen lopen gaat niet goed, helaas. Ik loop moeizaam met een rollator. Voor langere afstanden heb ik een rolstoel nodig. Maar ik ben er dus achter gekomen dat je wonderbaarlijke resultaten kunt behalen door middel van voeding. Beweging en krachttraining. Zij zorgen dat mijn lichaam sterk blijft, ondanks een progressieve ziekte.

  Ik was al jaren gediplomeerd in voedingsleer, voedingsconsulent en gediplomeerd aerobics teacher. Zo is alles mooi bij elkaar gekomen: theoretische kennis, les-ervaring en mijn eigen levenservaring.

  De meerwaarde van ervaringsdeskundigheid

  Ik vind dat ervaringsdeskundigheid alleen een meerwaarde heeft  als het je professionaliteit niet overheerst.

  In eerste instantie ben je professional coach. In tweede instantie heb  je , door je eigen ervaring, meer inzicht in problemen die mensen kunnen hebben, als gevolg van psychische of fysieke omstandigheden. Je voelt je niet geremd om directe vragen te stellen. Je komt ook sneller bij de kern van een probleem. Tegelijkertijd kun je slachtoffer denken buiten de deur houden.

  In 2015 heb ik het traject voor ervaringsdeskundige professional coaches gevolgd bij het Centrum Chronisch Ziek en Werk. Sindsdien mag ik mijzelf Gecertificeerd ervaringsdeskundige coach noemen in werken met een chronische ziekte.

  Ik verzorg nog steeds voor de MSVN het vrijdagse telefoon spreekuur voor werkenden met MS.

  Dubbel ervaringsdeskundig

  Eigenlijk ben ik dubbel ervaringsdeskundig. Lees hier waarom dat zo is.

  Mijn reis

  Ik  was en ben vastbesloten om geen slachtoffer te zijn. Al jaren lees ik alles over medische ontwikkelingen, gezond bewegen en gezonde voeding. Ik heb opleidingen gewichtscoach en voedingsleer gevolgd.

  Plant based

  Ik train dagelijks en eet zeer gezond plant based minimaal suiker en melk, maar ik mag beste af en toe een ijsje eten of een stuk taart. 🙂

  Van oorsprong ben ik trouwens Geschiedenis docent. Dat helpt mij weer bij bronnenonderzoek van alles wat over voeding wordt beweerd. (is de bron betrouwbaar? ).

  Even genoeg over mij.

  Over jou

  Jij bent een actieve vrouw. Je merkt dat je steeds meer lichamelijke klachten krijgt. Misschien heb je een chronische ziekte. Je snakt ernaar om je beter te voelen en je pakt van alles aan, maar het lukt niet. Steeds opnieuw start je met het verbeteren van je leven, maar ergens knap je af. Je voelt je een slappeling: Waarom kan ik niet beter voor mezelf zorgen? Maar je leefstijl veranderen is moeilijk. Veel moeilijker dan mensen je willen laten geloven. Het is wel mogelijk en daar kom ik om de hoek.

  • Ik wil jou helpen meer macht over je lijf en leven krijgen Je beste leven leiden ondanks lichamelijk ongemak van een chronische ziekte of vage klachten, pijn en vermoeidheid.
  • Jou wil ik meenemen op mijn reis naar een optimale gezondheid met behulp van mindset, bewegen, gezond en lekker eten en wat er verder nog op ons pad komt.

  Ons gezamenlijke doel:

  Jij voelt je weer beter in je lijf, je leven en bovendien heb je het gevoel van controle weer terug.

  Nog wat dingetjes over mij

  Met mijn man en dochter van 10 jaar, woon ik in een mooi dorpje, onder de rook van Amsterdam.

  Mijn zoon van 17 woont in Amsterdam, waar ik 20 jaar heb gewoond.

  Ik houd van koken en lekker eten

  Sinds 1 januari 2017 volg ik in grote lijnen een plant based leefstijl: Ik eet sinds 2018 geen vlees en sinds een paar maanden ook geen vis, geen zuivel, extra veel groenten en sla en weinig bewerkte producten. Maar, bijvoorbeeld mayonaise, laat ik (nog) niet staan. Het is een weg in aanleg. Suiker kan ik weken laten staan, maar op verjaardagen en dergelijke eet ik nog graag taart en cake en chocolade. Ik vind het moeilijk dat man en kind wel dol zijn op suiker. Mijn dochter kan goed bakken en dan wil ik niet zeggen dat ik haar muffins niet kan eten. Daar moet ik wel een oplossing voor vinden en dat gaat zeker lukken, maar het kost tijd.

  Je ziet: Ik ben niet heiliger dan de paus en wil dat ook niet aan anderen opleggen.

  Ik let dan weer wel op of de mayonaise van vrije uitloop eieren komt. Aangezien ik graag kook probeer ik veel nieuwe recepten uit. Mediteren, krachttraining en conditietraining horen er ook bij. Hoewel ik mediteren steeds meer vervang door ademhalingsoefeningen, yoga en krachttraining specifiek voor mijn vingers en mij rug en buik.

  Ik ben een informatie-junk, wat betekent dat ik alles lees dat ik kan vinden over wetenschappelijk onderzoek naar voeding, bewegen, yoga, mediteren en mindset. Lezen is sowieso een van mijn favoriete bezigheden.

  En: ik ben sentimenteel en een dromer

  “I think it pisses God off if you walk by the color purple in a field somewhere and don’t notice it.” (Alice Walker. The color purple, 1982)

  Ik kan de kleur paars altijd zien, ook in het diepste zwart.

  Dubbel ervaringsdeskundig

  Dat kun je mij wel noemen. Ik had van mijn 15-25ste levensjaar, last van angstaanvallen en depressies. Uiteindelijk ben ik twee jaar opgenomen geweest bij Psycho-therapeutisch Dagcentrum De Vondelstraat in Amsterdam. Overdag volgden wij therapie en ’s avonds was iedereen weer thuis. Ik heb daar veel geleerd en het was een confronterende tijd, maar gek genoeg heb ik er ook veel gelachen. Het was een soort nagebootste huiselijke situatie en dat werkte voor mij. Hoewel ik pas echt een sprong maakte met medicijnen tegen angst die ik vlak na “De Vondelstraat” van een psychiater kreeg.

  In deze blog vertel ik meer over mijn depressies en angstaanvallen:  Zelfmoord was toch geen optie voor mij.

  Of  wil je meer weten over mijn visie? Klik hier


  Strongpeople

  Veenderijgouw 34
  1151 GC Broek in Waterland
  Tel: 06-40033537
  info@strongpeople.nl

  "Foto