3 gouden tips stressvrij leven met fysieke klachten

Over mij

Hallo,

Wat leuk dat je hier bent! Deze pagina gaat over wie ik ben en waarom ik jou kan helpen.

Wat ik nu ben is het resultaat van een hobbelige slingerweg aan levenservaring, opleidingen en werk. Het begon allemaal goed. Ik ben de tweede dochter van Kees en Janneke. Mijn ouders gingen uit elkaar toen ik 5 was. Gelukkig deden ze dat heel verstandig. Mijn moeder, zus en ik mochten in ons huis in Edam blijven wonen. Mijn vader vertrok naar Amsterdam. Hij kreeg een 3de dochter met zijn nieuwe partner. Wij zagen elkaar allemaal best vaak. Er leek geen vuiltje aan de lucht.

15-25 jaar: mijn leven was moeilijk

Toch ging er een hoop mis vanaf mijn 15de. Ik kreeg last van angstaanvallen, werd depressief. Ik bleek toch meer beschadigd dan het zich eerder deed aanzien. In de jaren daarna ben ik meerdere  keren van school gewisseld (Ik heb op 5 middelbare scholen gezeten), therapieën gevolgd, met weinig resultaat. Uiteindelijk ben ik twee jaar opgenomen geweest bij Psycho-therapeutisch Dagcentrum De Vondelstraat in Amsterdam. Overdag volgden wij therapie en ’s avonds was iedereen weer thuis. Veel geleerd en een confronterende tijd, maar gek genoeg heb ik er ook veel gelachen. Het was een soort nagebootste huiselijke situatie en dat werkte voor mij goed. Ik voelde mij  veilig.

In deze blog vertel ik meer over depressies en angstaanvallen waar ik aan leed:  Zelfmoord was toch geen optie voor mij.

’s Nachts fietsen door het Vondelpark

Toch kwam ik pas van mijn angst-aanvallen af toen een psychiater waar ik nazorg gesprekken had, besloot dat zij mij daarvoor pillen ging voorschrijven. gelukkig, want het hielp. Ik durfde zelfs ’s nachts door het Vondelpark te fietsen. Wat een kick was dat voor iemand die jarenlang overdag al nauwelijks over straat durfde te lopen.

Op mijn 25ste kon ik de angstaanvallen en depressies min of meer achter mij laten. Toch is het natuurlijk een deel van mij. Bij MS horen gevoelens van depressie. Het is immers een progressieve ziekte, waarbij nooit weet hoe het verder gaat en je vaak een stukje rouwt bij het verlies van functies. Maar ik kan dat goed hanteren.

Door mijn ervaring met depressie, weet ik hoe ik negatieve gedachten kan ombuigen naar iets positiefs. Ik heb daar dagelijks profijt van.

Opleidingen

Weer een jaar later deed ik een 21+ toets voor de lerarenopleiding geschiedenis, Na voltooiing daarvan studeerde ik nog een jaar aan de  UvA. Helaas was de beurs voor 27+ afgeschaft. Ik werd nogal zenuwachtig van de schulden die zich nu opstapelden. Ik besloot daarom toch te stoppen met studeren en te solliciteren naar een fulltime baan. Jawel, daar heb ik nog altijd spijt van.

Wat betreft mijn studiekeuze: Ik twijfelde tussen Engels en Geschiedenis en om de een of andere duistere reden koos ik voor Geschiedenis.  Ik heb ook daar spijt van gehad, maar nu zie ik dat anders. Ik heb er wel veel geleerd over didactiek en bronnenonderzoek. Dat gebruik ik allebei nog steeds. Door mijn lesbevoegdheid en kennis over didactiek werd ik aangenomen als jobcoach en ik begrijp hoe je mensen iets kunt leren. In deze tijd van hypes heb ik er veel plezier van dat ik bronnen kan onderzoeken en feiten kan onderscheiden van bullshit.

Een baan die ik niet durfde

Weer een jaar later werd ik jobcoach bij Start Kans (tegenwoordig United Restart), waar ik intern werd opgeleid tot jobcoach (HBO+ Opleiding Supported Employement). Heel veel gegroeid, want zoals ik tegen vrienden zei: Ik heb nu een baan die ik eigenlijk niet durf. Acquisitie, bedrijven bellen, presentaties houden op scholen. Allemaal helemaal eng. Als je praat over het verleggen van grenzen: Dat heb ik daar gedaan. Het was, door de doelgroep waarmee we werkten, ook een zware baan. Na vier jaar besloot ik eens verder te gaan.

Saaiste baan ooit

Ik ging werken bij de gemeente Amsterdam. Ik weet niet eens meer hoe de functie heette. Het bleek de saaiste baan ooit. Ik nam na 3 maanden ontslag, volgde een opleiding aerobics trainer, gaf les als docent en was daarnaast  acht jaar lang trajectcoach bij het ROC van Amsterdam.  In die jaren, in 2003 om precies te zijn, werd mijn zoon geboren.

Zelfstandig coach

Ondernemen heeft mij altijd al getrokken, ik heb bij Start Kans ondernemers met een arbeidsbeperking gecoacht. Bovendien had ik behoefte aan de vrijheid van ‘eigen baas’ zijn. Maar ik vond het toch ook erg griezelig en zocht al snel contact met re-integratiebedrijven om mee samen te werken. Dat doe ik tot op de dag van vandaag: coachen voor mijn bedrijf Strongpeople en voor idPlein. Voor het CCZW heb ik ook een paar opdrachten gedaan, evenals voor De Amersfoortse Verzekeringen.

 Chronisch ziek

Mijn presentatie bij Merck op Wereld MS dag 2018

In 2011, een jaar na de geboorte van mijn dochter, kreeg ik de diagnose MS.

De eerste anderhalf jaar zat ik in de ontkennende fase: ik praatte er niet over en wilde het liefst op de bank hangen met chocolade, koek en drop.  Heel begrijpelijk, denk ik. Ik hielp mezelf er alleen niet mee en mijn gezin zeker niet.

Ik zal niet beweren dat ik er nu blij mee ben. Echter, als coach heeft het me uiteindelijk alleen maar beter gemaakt: Ik weet nu uit eigen ervaring wat het is om te leven en te werken met een lastig lichaam. In 2015 heb ik de opleiding Ervaringsdeskundige coach gevolgd bij het Centrum Chronisch Ziek en Werk en in hetzelfde jaar afgerond.

Ik verzorg nog steeds voor de MSVN het vrijdagse telefoon spreekuur voor werkenden met MS

Breng mij naar weergaloos leven

Je zit nergens aan vast.

Het wonder van anders eten, bewegen en leven

Tegen mijn vorm van MS PPMS, bestaan geen medicijnen. Gelukkig kwam ik er langzamerhand achter dat je zelf wel veel doen met behulp van goede voeding, beweging en leefwijze. Ik eet zeer gezond en beweeg zo veel mogelijk. Zo is het mij gelukt om weer meer energie te krijgen, mij beter te kunnen concentreren en om de zenuwpijnen (allemaal MS symptomen waar ik last van had) te minimaliseren. Alleen lopen gaat niet goed, helaas. Ik loop met krukken en een rollator. Voor langere afstanden heb ik een rolstoel nodig. Maar ik ben er dus achter gekomen dat je wonderbaarlijke resultaten kunt behalen door middel van voeding. Beweging en krachttraining zorgen dat mijn lichaam sterk blijft, ondanks de MS.

Ik was al jaren gediplomeerd in voedingsleer, voedingsconsulent en gediplomeerd aerobics teacher. Zo is alles mooi bij elkaar gekomen: theoretische kennis, les-ervaring en mijn eigen levenservaring.

Wat is de meerwaarde van ervaringsdeskundigheid?

Ik vind dat ervaringsdeskundigheid alleen een meerwaarde heeft  als het je professionaliteit niet overheerst.

In eerste instantie ben je professional coach. In tweede instantie heb  je , door je eigen ervaring, meer inzicht in problemen die mensen kunnen hebben, als gevolg van psychische of fysieke omstandigheden. Je voelt je niet geremd om directe vragen te stellen. Je komt ook sneller bij de kern van een probleem. Tegelijkertijd kun je slachtoffer denken buiten de deur houden.

In 2015 heb ik het traject voor ervaringsdeskundige professional coaches gevolgd bij het Centrum Chronisch Ziek en Werk. Sindien mag ik mijzelf Gecertificeerd ervaringsdeskundige coach noemen in werken met een chronische ziekte.

Zelf coaching

  • Een positieve mindset
  • een strakke planning,
  • Zuinig omgaan met energie
  • Heldere afspraken maken
  • Duidelijk communiceren
  • Voor mezelf zorgen
  • Bewegen integreren in het dagelijks leven.
  • Genieten van kleine dingen

Al deze zaken helpen mij mijn  leven gemakkelijker te maken.

Ik streef ernaar mijn eigen beste coach te zijn, zodat ik optimaal kan blijven functioneren. Dat is niet gemakkelijk. Regelmatig vlieg ik uit de rails. Dan moet ik weer opkrabbelen, de schade in kaart brengen en door rijden. Ik heb daar uiteindelijk hulp voor gezocht. Verschillende coaches staan mij bij om het beste uit mijzelf te halen.

Strongpeople

Strongpeople heb ik opgericht in 2009, om mensen met een fysieke beperking te helpen hun positie op de arbeidsmarkt te versterken. Lag in het begin de focus op solliciteren en (re)integratie op de arbeidsmarkt. Sinds ik zelf MS heb is de focus geleidelijk verplaatst

Tegenwoordig coach ik gezonde mensen met uiteenlopende lichamelijke klachten en chronisch zieken om met gemak en plezier te leven en werken met een ‘lastig lijf’.

Waarom? Werken is leuk. Sterker nog: Ik moet er niet aan denken om niet te werken.

Ik ging op reis

Ik  was en ben vastbesloten om geen slachtoffer te zijn. Al jaren lees ik alles over medische ontwikkelingen, gezond bewegen en gezonde voeding. Ik train bijna dagelijks en ik eet zeer gezond plant based minimaal suiker en melk, maar ik mag beste af en toe een ijsje eten of een stuk taart. 🙂

Mijn doel:

  • Zoveel mogelijk mensen helpen meer macht over hun lijf en leven te krijgen Je beste leven leiden met lichamelijk ongemak van vage klachten tot pijn en vermoeidheid.
  • Ik wil je meenemen op mijn reis naar een optimale gezondheid met behulp van mindset, bewegen, gezond en lekker eten en wat er verder nog op ons pad komt.

Nog wat dingetjes

Met mijn man en twee kinderen woon ik in een mooi dorpje, onder de rook van Amsterdam.

Ik houd van koken en lekker eten.

Sinds 1 januari 2017 volg ik in grote lijnen een plantbased leefstijl: Je gebruikt geen vlees en vis, geen zuivel en geen bewerkte producten. Aangezien ik graag kook probeer ik veel nieuwe recepten uit. Mediteren, krachttraining en conditietraining horen ook bij mijn leefstijl

Langer leven

Een arts die ik volg is Valter Longo. Hij heeft onderzoek gedaan naar veroudering en de invloed van een vasten op gezondheid. Zijn specialisme is Intermittent Mimmicking Fasting ( Vasten nabootsen met tussenpozen). Bij die eetstijl ga je niet lijnen. Wat je doet: 5 dagen per maand eten zoals Longo, met weinig calorieën. De bedoeling is dat je langer leeft, duurzaam lichter bent, het werkt preventief tegen diabetes. Wat voor mij vooral van belang is is zijn onderzoek naar MS en voeding.

Ik heb een informatie-junk, wat betekent dat ik alles lees dat ik kan vinden over wetenschappelijk onderzoek naar voeding, bewegen, mediteren en mindset.

Bovendien ben ik  sentimenteel en een dromer

Favoriete quote: “I think it pisses God off if you walk by the color purple in a field somewhere and don’t notice it.” (Alice Walker. The color purple, 1982)

Ik kan de kleur paars altijd zien, ook in het diepste zwart.

Klaar voor een kennismaking?

Maak nu een afspraak om te kijken over mijn expertise en ervaring aansluit bij datgene dat jij zoekt in een coach

  Neem contact op

Strongpeople

Veenderijgouw 34
1151 GC Broek in Waterland
Tel: 06-40033537
info@strongpeople.nl

Coaching via Skype

Laten we skypen: we kunnen elkaar zien èn horen, het is gratis en gemakkelijk. We kunnen ook afwisselen: face-to-face afspraken en skypen.


×

test deadlines

dit is een test

Je bent te laat voor de aanbieding