Optimisten hebben pessimisten hard nodig

27 december 2017 • Blog, Personal Coach

Optimisten hebben pessimisten hard nodig. Ik ben al een jaar bezig met de groei-mindset en hoeveel dat voor je kan doen. Een groei mentaliteit helpt om door te zetten, vol te houden, omdat je gelooft in kunnen leren en niet meer bang bent voor mislukken.

zie ook mijn artikel over groeimindset

 Een groei mindset is niet: het ontkennen van leed.

Tegenwoordig krijg je wel eens het idee dat je niet mag praten over moeilijkheden.

Een reactie op het ongeremde optimisme las ik laatst: leve het pessimisme. In dat stuk ging het over het erkennen van moeilijkheden die bij het leven horen.

Als dat pessimisme is dan vind ik het prima.

Met al mijn goede gedrag (gezond eten, bijna elke dag trainen) ben ik de laatste weken zomaar achteruit gegaan. Ik ben de laatste om niet kritisch naar mijn eigen gedrag te kijken. Heb ik hard genoeg getraind? Gisteren heb ik toch chocolade gegeten. Ik heb niet getraind, ben dol op Kerst, maar het is wel de ongezondste tijd. Ik kan niet alle chocolade laten staan en heb op Eerste Kerstdag 3 glazen wijn gedronken. Of waren het er 4?

Ik kan hier vooral mee leven, omdat ik ook erken dat sommige dingen gewoon kut zijn, ongeacht wat je zelf doet. Live is what happens to you, while you’re busy making other plans en zo. En ik kan er mee leven dat ik niet perfect ben. Fouten maken hoort erbij.

Gij zult zwijgen over wat er niet goed gaat

Ander voorbeeld: bij veel bedrijven houdt het team elke dag of elke week een meeting. Bij die meeting delen mensen successen. Een deel van het personeel bluft zich er doorheen, een deel voelt zich elke ochtend doodongelukkig over dit geforceerde positivisme. Oprechtheid is ver te zoeken. Het leidt volgens mij tot een angstcultuur: Gij zult altijd positief zijn. Elke twijfel, kritiek en negatieve emotie, wordt onder het vloerkleed geveegd. Niet gezond. Ik krijg associaties met Noord-Korea.

Critici en klagers worden niet gewaardeerd in deze setting. Terwijl zij toch echt een functie hebben.

Verandering begint niet bij alleen succesverhalen zingen.

De stem die mij aanzet tot actie

Wij hebben mensen nodig die kunnen zien wat er niet goed gaat. Ook als optimist, kan ik niet zonder de stem die mijn waarschuwt, die zegt dat ik het anders moet aanpakken en die mij niet laat dobberen in een bad van geruststellende woorden. Juist die stem zet mij aan tot actie.

Positivisme is prima. We kunnen niet zonder. Maar zonder pessimisme is de balans zoek. Zeurende zanikers. We kunnen niet zonder.


Meer weten? Bel 06-40033537 voor een vrijblijvende (telefonische)afspraak.
Mail naar info@strongpeople.nl voor vragen.