Mijn gescheiden moeder ging heerlijk koken

13 augustus 2020 • Gezond eten

Mijn gescheiden moeder ging heerlijk koken

En jij kan ook gemakkelijk meer groenten eten. 

Het mislukken van het huwelijk van mijn ouders had één groot voordeel: Mijn moeder ging heerlijk koken. Voor de scheiding kookte ze goed, maar voor kinderen was de post-scheiding kookkunst geweldig.

Pre-scheiding koken:

Vooral aardappels vlees en groenten, omdat mijn Mama blijkbaar dacht dat een werkende man dat moest eten. Ik kan niet meer vragen of dat de reden was, aangezien mijn Mama er sinds 28 juni 2020, 8 jaar na Papa,  een dierbare herinnering is geworden.

Post-scheiding koken:

Veel komkommersla, tomatensla, spaghetti, aardappelschotel en ‘liflafjes’, zoals Mama dat noemde. Er stonden vaak veel kleine schaaltjes met verschillende rauwe groente op tafel. Een feest voor mij. Ik luste bijna alles (uitzondering: zuurkool). Aardappels, vlees en groenten vind ik best lekker, maar ik werd er niet blij van, zoals ik dat werd van de liflafjes van Mama.

Vriendjes die kwamen eten waren het van harte met mij eens

Eten kan een feestje zij met verschillende schaaltjes op tafel. Rauwkost vinden kinderen vaak veel lekkerdere dan gekookte of gebakken groenten. Mijn dochtertje krijgt groenten binnen met avocado, stukjes rauwe paprika, mini tomaatjes, enzovoort. Alleenstaande moeder en heerlijk koken. Volgens sommigen gaat dat niet samen, maar bij ond thuis wel.

Genieten

Mama probeerde steeds meer dingen uit en ik genoot. Het gekke is dat mijn Papa eveneens ging experimenteren met ovenschotels, zoals kabeljauw met camembert.. Hoewel ik ook graag terugdenk aan wat wij met Papa in de buurt haalden bij de Surinamer, Indonesiër, of Pers. Voordeel van wonen in Amsterdam West. Het water loopt mij nu nog in de mond. Echt.

Aardappels, vlees en groenten

De Nederlandse keuken is, zo lijkt het, nog steeds voornamelijk ingericht op aardappels vlees en groenten. Ik at dat alleen als ik bij mijn Oma was.

Mama wilde haar borreluurtje met vrienden niet missen. Wij kregen dus bij thuiskomst een kop thee  en  een boterham en waren dan voorlopig tevreden.

Rauwkost

Om half zeven sneed Mama de rauwkost en maakte bijvoorbeeld Bolognese saus. Daar konden we minstens twee keer van eten.De ene dag met spaghetti, de andere dag met macaroni. Altijd veel salade erbij.

Kinderen vinden salade meestal superlekker. Ze kunnen helpen met snijden en met mijn tip* gaan ze dat extra leuk vinden om te doen.

Groenten als basis

ik ben de laatste jaren vooral gericht op zoveel mogelijk plant based eten en dat is  niet altijd gemakkelijk, omdat het een andere mindset vergt. Groenten vind ik overigens wel heerlijk. Hoe vaker ik ze  klaarmaken, hoe lekkerder ik ze vind. De keuze is enorm en je kunt ze op zoveel manieren bereiden: gebakken, gekookt, rauw, gestoofd. Je kunt ze ook op vele manieren snijden. Je kan elke groentesoort gebruiken als soep, als sla, als snack, als hoofdgerecht.

Vlees is, wat mij betreft, voor extra en geen basisvoedsel meer

Ik heb een ontzettende handig ding gevonden om mij te helpen om nog meer groente te eten. Ik heb al een blender, een staafmixer, een keukenmachine  en spiraalsnijder. Die laatste gebruik ik nauwelijks, trouwens.

Staafmixer

De staafmixer is super handig om soep te pureren, de blender is voor smoothies maken, bijvoorbeeld met spinazie, zodat je extra gezonde smoothie is.

Sinds een half jaar gebruik ik de Tefal 5 second chopper. Dit maakt meer groenten eten nog gemakkelijker.

Vorig jaar kocht ik al een eerdere versie. Die was klein hoor en daardoor minder handig. Maar daar was ik al super blij mee. De nieuwste versie is nog beter en dan heeft deze ook nog extra features. Ik heb alleen de slagroom klopper daarvan uitgeprobeerd. Werkte super.

Er zijn paar dingen die je moet weten. Ga niet 10 groenten door elkaar gooien. Chop de groenten apart van elkaar.

De chopper gebruiken doe je zo

Het is een hakmolen en die werkt zo:

Door 1-5 x aan een koord te trekken wordt alles gehakt. Het voordeel is  dat het niet elektrisch is. Je kan het ook gebruiken als je gaat kamperen en waar je dan ook naartoe gaat

In no time heb je goed klein gesneden groenten.

Snijd eerst alles in  flinke blokken. Je kan ze niet helemaal in zijn geheel erdoor doen  maar hak ze in grote stukken. Als je dat hebt gedaan zoals bv uien snijden in vieren en paprika snijden in 4 stukken. Dan kan het erin en je chopt het 5 keer en het is gewoon fijn gesneden. Je kan het  verder gaan gebruiken voor welk gerecht dan ook.

Het heeft mij geholpen om  veel meer groente te gaan eten en dat vind ik echt super

De chopper  mee op reis

Het is zo gemakkelijk te gebruiken. Ook  de afwas  is veel minder werk dan keukenmachine of een elektrische ding.

De luxe versie van de chopper

Er is ook een luxere versie van de chopper met 3 hulpmiddelen

De tweede functie is slagroomklopper. Werkt goed.

De derde functie ben ik nog niet aan toegekomen om uit te proberen. Ga ik zo snel mogelijk doen.

Je kan natuurlijk ook de simpele versie kopen en alleen hakken.

De Tefal 5 second chopper hakmolen. Een super ding.

Meer lezen over eten? Kijk hier voor de 5 principes van gezond en gemakkelijk eten.

Mijn alleenstaande moeder ging dus heerlijk koken na de scheiding. Deed jouw moeder dat ook? Of waren er andere voordelen van de scheiding? Er waren bij ons meer voordelen en ook nadelen, natuurlijk. Hoe was dat bij jou?

 


Meer weten? Bel 06-40033537 voor een vrijblijvende (telefonische)afspraak.
Mail naar info@strongpeople.nl voor vragen.