Ken je de paspakker?

24 augustus 2015 • Fysieke beperking

De paspakker

De paspakker is een handig hulpmiddel voor mensen die last hebben van krachtverlies in hun handen en het wordt gratis aangeboden door ABNAMRO. Je kunt hem bij een van de vestigingen op komen halen.

Klik hier voor informatie over de Paspakker

Het is niet mijn bank, maar erg aardig van ABNAMRO

Het herinnert mij er wel weer aan dat ik mogelijk in de toekomst dit hulpmiddel nodig heb. Dat is wel confronterend. Aan de andere kant. Misschien heb ik het nooit nodig. Ik moet me daar niet zo druk over maken. Mijn vader zei altijd: ‘Het ergste leed is het leed dat men vreest.*’

En zo is het.

*Een mens lijdt dikwijls het meest …

Waar komt het versje ‘Een mens lijdt dikwijls het meest door/van het lijden dat hij vreest’ vandaan? Het is helaas niet bekend wie de dichter is van deze wijze uitspraak.

Maar de columnist Nico Scheepmaker (1930-1990) is ooit naar de auteur op zoek gegaan; zijn zoektocht staat in het boek Het bolletje van IBM (1987). Er zijn trouwens vele variaties op deze regels. Veel mensen kennen het gedichtje als volgt:

Een mens lijdt dikwijls ‘t meest
Door ‘t lijden dat hij vreest
Doch dat nooit op komt dagen.
Zo heeft hij meer te dragen
Dan God te dragen geeft.

Soms aangevuld met:

Het leed dat is, drukt niet zo zwaar
Als vrees voor allerlei gevaar.
Doch komt het eens in huis,
Dan helpt God altijd weer
En geeft Hij kracht naar kruis.

In de loop der jaren hebben vele mensen zich afgevraagd wie deze regels heeft gedicht. De meest genoemde namen zijn: D.R. Camphuysen, P.A. de Genestet, Jac. Revius, Nicolaas Beets, Guido Gezelle, Isaac da Costa, Christiaan Huygens en E. Laurillard. In het Letterkundig woordenboek van Noord en Zuid (1952) van K. ter Laan wordt het zonder meer toegeschreven aan Revius (1586-1658). Scheepmaker vond de overeenkomst met een Engels versje van (mogelijk) Thomas Chatterton (1752-1770) erg frappant:

Komt overeen met dit Engelse vers

Too often we suffer most sorely
and thereby feel most poorly
from dreaded aches and pains

(………..)

(Bron:  Onze Taal.nl)


Meer weten? Bel 06-40033537 voor een vrijblijvende (telefonische)afspraak.
Mail naar info@strongpeople.nl voor vragen.