Houd het leuk en volhouden wordt een makkie

18 juni 2018 • Blog
kitten in boom

Gewoon omdat ik het leuk vind om in een boom te klimmen

Leuke gewoonten

Mensen vergeten vaak dat de beste motivator ‘leuk’ is. Als je iets leuk vindt, is het niet moeilijk om vol te houden, integendeel. Denk aan elke ochtend koffie drinken. Deze gewoonte is ooit ontstaan, omdat je koffie lekker vindt. Of elke avond een toetje eten. Het is nergens voor nodig, maar mijn man en kinderen zweren erbij. Het is namelijk ‘leuk’. Je wordt er blij van.

Dat is ook een van de zaken die gedragsverandering zo moeilijk maakt. Het wordt vaak niet ervaren als ‘leuk’ om te gaan afvallen, minder te drinken of meer te bewegen. Al deze dingen voelen vooral zwaar maar noodzakelijk.

Er zijn natuurlijk meer elementen die een rol spelen bij gedragsverandering, maar als je de ‘leuk’ kan vinden in nieuw gedrag, heb je al veel gewonnen.

Veranderen leuk maken

Als je meer wilt bewegen, hoe maak je dat dan leuk? Misschien houd je niet zo van bewegen, of denk je steeds: “Wat kost dat toch veel tijd”. En daar ga je al. Volhouden wordt zwaar, zo niet onmogelijk.

De lol is er gauw af. Je houdt het niet vol en voor je het weet heb je weer een mislukt voornemen om je leven mee te verpesten.

Begin dus met ‘leuk’, voor de verandering. Een betere gewoonte kan het uiteindelijke doel zijn, maar om daar te komen moeten de stappen om het doel te bereiken ook zo leuk mogelijk  zijn.

Daar heb je soms heel wat fantasie voor nodig

Als verstokte roker is het moeilijk de eerste rookvrije dag als ‘leuk’ te zien. Dat gaat een stuk beter als je begint met een beloning. Maak een plan voor iets leuks voor je eerste rookvrije dag. Naar de sauna, eindelijk eens die oude vriend, die niet rookt, opzoeken, iets kopen voor jezelf dat je lang wilde hebben. Iets doen wat je al lang wilde doen, maar waar het niet van kwam.

Lol in afvallen

Afvallen is op dag 1 een stuk gemakkelijker als je iets gezonds eet, waar je dol op bent: frambozen bijvoorbeeld, of appels. Mijn zus eet haar hele leven al elke dag een appel, omdat ze dat lekker vindt.

Plan elke dag iets in dat gezond is en dat  je graag eet. Zet het in je planning, zodat je je kan verheugen.

Hoe beweeg je het liefst

Meer bewegen? Kijk eerst wat je het liefste doet en neem dat als basis voor je beweegplan. Vergeet het sportschool abonnement. Dat is niet leuk. Het schept een verplichting. Begin met het zoeken naar de leukste oefening. Mijn favoriete oefening is ‘bruggetje’. Vraag me niet waarom, maar ik vind het een fijne oefening, die ook nog geweldig veel doet voor mijn buikspieren en mijn romp stabiliteit. Ik doe hem elke dag. Kost geen enkele moeite. En als je dan al bezig bent met een leuke oefening wordt het een fluitje van een cent om nog even door te trainen.

Vrolijk mediteren

Je wilt beginnen met mediteren, omdat je denkt dat het rust geeft in je hoofd. Komt het er toch niet van?

Denk na: Wat lijkt je er het leukste aan? Ik vond het vooral belangrijk om met mijn rug te kunnen leunen. Ik was daardoor niet bang voor pijn in mijn rug en dat maakte het een stuk leuker om de gewoonte aan te leren. Laat je niet leiden door wat moet. Laat je leiden door de gedachte: zo houd ik het vol omdat het zo prettig is. Ik vind het ook fijn om een mantra te zeggen tegen mijzelf en dat gebruik ik dus elke dag om gemakkelijker te starten met mediteren. Ach, en als ik dan toch bezig ben, kan ik net zo goed wat langer doorgaan.

Nog meer handige tips? Lees ook mijn blog van vorige week over hoe je jezelf eens om je oren moet slaan


Meer weten? Bel 06-40033537 voor een vrijblijvende (telefonische)afspraak.
Mail naar info@strongpeople.nl voor vragen.