[activecampaign form=26]

Gezellig samen eten in je eentje

25 maart 2020 • Gezond eten

Inhoud

Gezellig samen eten in je eentje

Vond laatst een artikel terug uit 2014. Het artikel was uit Oneworld.nl en is sinds Corona weer helemaal actueel.

De naam van het artikel: In Zuid-Korea eet je nooit alleen. Er stond foto bij van een vrouw aan een vol gedekte  tafel. Zuid-Korea heeft een rijke en sociale eetcultuur en dat is aan de foto te zien. Er staan allerlei kleine bakjes en schaaltjes met gerechten op de foto. Ze zijn gevuld met met allerlei soorten vlees, vis, groenten en sauzen.

De dame op de foto is echter alleen. Ze heeft een webcam voor zich staan. Toch is ze samen, want tijdens het eten kijken er ‘culinaire voyeurs’ met haar mee. Deze kijkers leveren commentaar op de gerechten die zij heeft neergezet en aan het eten is. Zelf plaatste ze berichten over het voedsel waarvan ze aan het genieten is.

Meer dan 3500 Koreanen Zenden hun eigen eet programma uit via internet Een aantal vrouwen kan er goed van leven, omdat restaurants ze sponsoren. In artikel wordt een inkomen van € 7000 per maand genoemd.  Gezellig samen eten in je eentje. Zo wil ik het ook wel.

Het fenomeen heet Mukbang.

De kick voor de kijker is blijkbaar het aanschouwen van een knap meisje of mollige jongen die geniet van lekker eten.

Jammer hoor. Mukbang blijkt iets heel anders te zijn dan ik mij erbij had voorgesteld.

Ik kreeg er ook heel andere gedachten bij. Wat als je elke avond alleen eet en je neemt toch geregeld deel aan een eetgroep. Niet via de webcam, maar bijvoorbeeld met Skype of Zoom. Iedereen eet zijn eigen maaltijd, maar je deelt wat je eet, voert tafelgesprekken. Het ideale aantal deelnemers is 6 mensen, stel ik mij zo voor. De ideale duur is 45 minuten.

Nederland telt 2,8 miljoen alleenstaanden. Dat is niet meer zielig, want iedereen is op een bepaalde tijd in zijn leven alleen wonend. In de kracht van je leven is dat geen enkel probleem. Maar ik hoor vaak dat bijna niemand het leuk vindt om alleen te eten. Ik hoor daar niet bij. Ook toen ik alleen leefde kookte ik bijna elke dag, omdat ik koken leuk vind.

Stel dat jij alleen eten niet leuk vindt. Misschien bestel je pizza, of iets anders dat niet erg gezond is. Of je kookt snel met wat kant en klaar voedsel. Je vindt het de moeite niet om alleen voor jezelf gezond en lekker te koken.

Maar in een online eetgroep zou het anders zijn. Dan doet het er wel toe wat je eet, want je wilt delen en uitwisselen. Patat met mayonaise is niet iets dat je wilt delen, denk ik. Koken wordt zo een stuk interessanter.

Mijn moeder van 82 eet veel minder als ze alleen moet eten.

Dat is bijna elke dag. Helaas is Mama ook praktisch digibeet en samen online eten is niet aan haar besteed.

Voor de generaties na haar heb ik hoop. Online samen eten. Het bestaat al lang?  Dan heb ik het gemist.

Ik heb er geen moeite mee. Lijkt me leuk om aan te schuiven als ik een avond alleen ben. Dan gezellig online aan tafel met mensen die heel ergens anders wonen.

Buon appetito!

Meer weten over gezond eten? Lees deze blog met 5 tips om gezonder te eten.

Gezond eten is eigenlijk  heel simpel. Begin met 5 principes.

Nieuwsgierig geworden naar Mukbang? Lees er hier meer over.

 

 


Meer weten? Bel 06-40033537 voor een vrijblijvende (telefonische)afspraak.
Mail naar info@strongpeople.nl voor vragen.