Geluk en compassie

Geluk en compassie

Het is verbazingwekkend hoe bepaalde mensen geluk als factor in hun leven verwaarlozen. Ik las net weer een stuk in de Bicker daarover. Mensen die inzien dat geluk een grote factor is, zijn veel guller.

Hij veroordeelde haar omdat ze ernstig overgewicht had

Gisteren zag ik een ontroerende Tedtalk van een arts die zijn excuses aanbood voor het hard oordelen over een diabetes patiënte, waarvan de voet moest worden afgezet. Hij veroordeelde haar omdat ze ernstig overgewicht had. Nu was hij er achter gekomen dat overgewicht wel eens een gevolg kan zijn van een storing in je bloedsuikerspiegel en niet de oorzaak. In dat geval was het misschien niet haar eigen schuld. Hij was erover in tranen.

Je hele jeugd ben je overgeleverd aan dit dieet.

Naast mogelijke (on)schuld, is het ook hier een kwestie van geluk. Stel: je wordt geboren in een gezin waar niet wordt gekookt, geen groenten wordt gegeten en geen fruit. Je hele jeugd ben je overgeleverd aan dit dieet. Dan is een ongezond lijf toch niet jouw schuld? Het is botte pech dat jij nooit gezond voedsel hebt gezien. En het is dus een groot geluk als jij gezegend bent met ouders die verse groenten klaarmaken en jou inzicht geven over wat schadelijk en wat bevorderlijk is voor jouw gezondheid.

De mythe van de hardwerkende Nederlander

De ‘hardwerkende Nederlander.’  Dat is een mythe die mensen zich graag laten aanleunen. Het gevolg is dat mensen minder compassie hebben voor hun medemens. En minder willen bijdragen aan een maatschappij, die juist zorgde voor die gelukkig omstandigheden waarvan zij zelf hebben geprofiteerd. De hardwerkende Nederlander is tegenwoordig vaak een buitenlander, die twee banen heeft om zijn gezin te eten te kunnen geven. Maar daar hoor je niemand over.

Hoe zit het met jou geluk?

Hoe zit het met jou geluk? Wat heb je allemaal te danken aan het feit dat je in een rijk Westers land geboren bent? Hadden je ouders misschien veel contacten in betere kringen? Woonde je in een vrijstaand huis en had je nooit last van de buren? Ben je goed opgeleid? Botste jij toevallig tegen iemand op die jou voorspoed zou opleveren?

Laat je trots niet ten koste gaan van compassie met mensen die het minder hebben getroffen.

Natuurlijk mag je trots zijn op hetgeen jij in je leven hebt bereikt. Maar vlak niet uit dat je veel geluk hebt gehad. Laat je trots niet ten koste gaan van compassie met mensen die het minder hebben getroffen.

 


Meer weten? Bel 06-40033537 voor een vrijblijvende (telefonische)afspraak.
Mail naar info@strongpeople.nl voor vragen.