Is dit een teken dat de arbeidsmarkt aantrekt?

14 oktober 2014 • Coaching

Vacatures

Vandaag zag ik twee advertenties hangen op winkels: ‘House of Shoes’ was op zoek naar ‘weekend- en avondhulpen’, ‘Jamin’ deed het met ‘Personeel gevraagd’. Het is al jaren geleden dat ik dergelijke briefjes heb zien hangen op winkels. Is dit het eerste zichtbare teken dat de arbeidsmarkt weer aantrekt?

Landelijk

Deze winkels hadden blijkbaar niet dagelijks mensen aan de deur die werk zochten, noch een stapel open sollicitaties waar ze uit konden kiezen. Volgens mij groeit er iets…Oh ja, deze vacatures waren in Amsterdam, maar ze hebben landelijk veel vestigingen, dus loop gerust naar binnen met je cv, als je op zoek bent naar een baan in de verkoop. Succes!

Arbeidsmarkt is raar bezig

Bovenstaande schreef ik vorig jaar maar er is iets vreemds aan de hand met de arbeidsmarkt. Hoewel er meer vacatures zijn stijgen de lonen niet. Hoewel er meer vacatures zijn, zijn er steeds minder mensen met een vast contract. De arbeidsmarkt is niet bepaald gunstig te noemen voor werkzoekenden. Vooral 45+ heeft het moeilijk. Maar jongeren komen ook moeilijk aan de slag. Sluit vraag en aanbod op elkaar aan? Nee. Een groot tekort aan gekwalificeerde ICT’ers, geen budget voor om- en bijscholing.

 

Overheidsbeleid

De overheid legt de verantwoordelijkheid bij ziekte tegenwoordig helemaal bij de werkgever. UWV geeft mensen geen mogelijkheid meer om bij- of om te scholen. Oudere werknemers zijn erg duur. Werkgevers willen vaak van ze af om goedkoper personeel aan te nemen. In Nederland is iets raars aan de hand met het imago van ouderen op de arbeidsmarkt: duur, duur, duur, inflexibel, verouderde kennis. Trekt de arbeidsmarkt aan? Ja, maar er zijn zoveel problemen mee, dat dit voorlopig geen voordeel is voor werkzoekenden (tenzij hoger geschoold in ICT).

Arbeidsbeperking?

Er wordt veel gepraat over het aan de slag helpen van mensen met een arbeidsbeperking. In de praktijd gaat het alleen om arbeidsbeperkten die subsidie meenemen: Wajongers, Wia-ers en 55+ers. Als je op de een of andere manier niet in deze groepen zit, val je buiten de boot. Het zal dan moeilijk zijn om ergens in dienst genomen te worden als je een zichtbare beperking hebt. Als je onzichtbare beperkingen hebt, houd die dan maar voor je bij het sollicitatiegesprek. Je mag ze namelijk verzwijgen. Tenzij je als epilepticus solliciteert bij de eerste hulp. Dan mag je het niet verzwijgen natuurlijk.

 

Arbeidsmarkt trekt aan? Lang niet voor iedereen dus.

 


Meer weten? Bel 06-40033537 voor een vrijblijvende (telefonische)afspraak.
Mail naar info@strongpeople.nl voor vragen.