Deeltijd vasten voor een gezond lijf

Deeltijd vasten voor een gezond lijf

Er zijn veel aanwijzingen dat mensen misschien wel niet schuldig zijn aan een ongezonde leefstijl.

(Zie de documentaire ‘Fed Up’  http://www.npo.nl/3doc/26-05-2016/KN_1681183 Let op: was te bekijken tot 9 juni 2016, maar via You Tube vast nog wel te vinden).

Of deze emotionele Tedtalk van arts Peter Attia.

Wat ik uit Fed Up en de Tedtalk van dr. Attia begrijp, is dat er nog zoveel niet bekend is over eten. Alle diëten en eet voorschriften, de schijf van vijf, voedings-experts, voedingsgoeroes die beweren dat zij het wel weten.

Ik geloof ze niet.

 

De sigaret van deze eeuw

Jarenlang moesten wij margarine eten (in plaats van roomboter) , moest verzadigd vet vermeden worden en moest de supermarkt volgestouwd worden met light producten. Ondertussen worden steeds meer mensen veel te dik. Al die light producten zitten vol met suiker, net als bijna elk prefab product in de winkel. Suiker, zo leren wij nu, is de sigaret van deze eeuw.

 

Ik ben een multi-gezonde eter

Toch is er wel iets te doen aan een ongezonde leefstijl. Ik verdiep mij hier al jaren in, heb voedingsopleidingen gedaan, lees mij suf over producten die gezond zijn of juist niet en weet dat suiker en alcohol niet zo onschuldig is als wij altijd dachten. Dagelijks probeer ik dubbele porties groenten te eten. Dat betekent: groenten/sla smooothie bij ontbijt, lunch en diner. Koekjes bakken wij zelf en ik kook met een minimum aan voorbewerkte producten. Pasta maak ik niet zelf, tomatensaus wel. Vlees eten wij helemaal niet meer sinds begin 2017.

 

Het helpt niet

Mijn gezonde dieet heeft nog niet opgeleverd dat de symptomen van mijn MS verminderen. Ik  kan bijna niet meer lopen. Ik heb steeds minder energie.

Maar ik geef niet op. Ik blijf lezen over onderzoeken en grijp elke strohalm aan.

 

Vasten en ketose

Er zijn in de afgelopen jaren goede resultaten behaald met onderzoeken naar drie-vijf dagen semi-vasten (weinig calorieën, veel groenten, beetje eiwit en vet.  Je brengt je lichaam in  een soort Ketose (je verbrandt dan vet in plaats van suiker). Er zijn wonderbaarlijke effecten gemeten bij onder andere epilepsiepatiënten (minder aanvallen), en met kankerpatiënten (minder vermoeidheid). En vorig jaar bij MS-patiënten (minder loop- en vermoeidheidsklachten).

Er is alleen  nog kleinschalig onderzoek gedaan bij MS patiënten.

 

Ik ga niet wachten

Logisch toch dat ik niet ga wachten tot de grote onderzoeken zijn afgerond. Ik ben een paar maanden geleden begonnen met maandelijks drie dagen intermittent fasting.

Het is moeilijk. Ik heb het pas 2 keer gedaan in 4 maanden tijd. Bovendien heb ik in de tussenliggende tijd helemaal niet zo gezond geleeft als ik van plan was. Zo vreemd dat een dieet dat zoveel belooft, zoveel moeite kost.

Faalangst als excuus

Pas na 3 maanden kon ik resultaat verwachten, had ik het helemaal volgehouden. Maar dan moest ik wel elke maand 3 dagen IMF doen. Stel je voor dat ik na 3 maanden mijn krachten terug had  voelen komen. Stel je voor dat ik, net als veel kankerpatiënten, door het vasten steeds minder moe zou worden. Ik heb er alles voor over. Dat dacht ik tenminste, voordat ik begon. Maar er zit iets voor: Faalangst. Wat als ik het goed volhoud en ik mij toch niet beter ga voelen? Die (onbewuste) gedachte is blijkbaar zo onverdraaglijk dat ik liever faal omdat ik niet genoeg mijn best doe. In dat geval kan ik denken: nieuwe ronde, nieuwe kansen. Maar als ik het perfect heb volgehouden en toch in een rolstoel beland?

Het is nu bijna januari. Tijd van de goede voornemens. Ik ga geen voornemen doen. Ik ga een plan maken. Eigenlijk had ik dat al, maar mijn weerstand was te groot om ermee aan de slag te gaan. Kinderachtig. Het gaat nota bene om mijn eigen lijf. Schop onder mijn kont en vanaf nu stug volhouden en doorzetten. Wordt vervolgd.

 

p.s. Als je gezond bent, maar wel graag wat slanker wilt worden, dan is dit een effectief dieet. Je moet er alleen wel super gemotiveerd voor zijn, want het is erg zwaar.

 

Bronnen online:

Fasting-mimicking diet studied as potential MS treatment. Eee.mdtrust.org.uk

Vasten en hoe dit ons brein scherp en jong houdt, uitleg van neurowetenschapper op goedgezond.info

Fasting-like diet reduces multiple sclerosis symptoms (University of Southern California) op Science Daily.com

Bronnen boek:

Het Vastendieet, Michael Mosley & Mimi Spencer.

Video over het vastendieet van Michael Mosley

 


Meer weten? Bel 06-40033537 voor een vrijblijvende (telefonische)afspraak.
Mail naar info@strongpeople.nl voor vragen.