De 7 gelukkige voedinggewoonten

17 april 2018 • Coaching

Drie  plaken cake, twee stukken appeltaart, 1x aardbeientaart en 8 schuimpjes

De gelegenheid: herdenking van de verjaardag van mijn 4 jaar geleden overleden vader. Papa was dol op zoet en wij herdachten hem dus met taart.

Was dat gezond? Echt niet, maar we werden er eventjes heel gelukkig van om zo ongeremd te buiten te gaan aan al het zoet. Elk jaar herdenken wij Papa op deze manier en hij had het geweldig gevonden.

Papa was een snoepkous

Als ik vroeger naar mijn vader toeging, zette hij geregeld een enorme doos echte Belgische bonbons tussen ons in. We hadden alles binnen 10 minuten opgegeten. De regels voor gezond eten werden hier schaterlachend genegeerd. Het is een fijne herinnering en dus een Blue Zone moment. We waren namelijk samen aan het eten (gemeenschapszin) en we genoten ervan.

Dat is wat de mensen in de Blue Zones van deze wereld allemaal doen: Samen eten, samen tijd doorbrengen en daarvan te genieten.

Als je gezond wil leven, vergeet dan niet dat de Blue Zones over zoveel meer gaan dan eten.

Ik betrap mensen die over eten schrijven  wel eens op bangmakerij. Op niet-wetenschappelijke gronden worden bepaalde etenswaren verboden. Het effect is soms dat mensen helemaal niet meer kunnen genieten van eten.

Als je je dan toch aan regels wilt houden, kies dan voor  deze 7 happy en healthy  regels:

  1. Eten is geen guilty pleasure. Het is belangrijk, maar je hoeft jezelf niet te verhangen als je je een keer te buiten bent gegaan aan suiker, wijn of chips.
  2. Zorg dat de helft van je bord vol ligt met groenten, maar je hoeft niet de bak in omdat het 200 gram is in plaats van 250 gram
  3. Sla voorgefabriceerd voedsel over, maar ga niet huilen als een keer een ijsje/mayonaise/chips hebt gegeten.
  4. Kook! Google op simpele recepten. Het is veel gemakkelijker dan je denkt en veel lekkerder dan een macaroni-mix uit een pakje.
  5. Wees voor 80% matig met eten en voel je niet schuldig na een incidentele schranspartij. Kies vooral voor eten waar je ook op lange termijn gelukkig van wordt.
  6. Er is geen algemeen dieet voor iedereen. De blue zones hebben een verschillend eetpatroon, maar hebben deze overeenkomsten: veel groenten, matigheid (niet eten tot je ploft) en er met liefde  tijd aan besteden
  7. Stop met fixatie op voedingsstoffen. Eiwitten! Vet! Koolhydraten! Als je volwaardige voeding eet, komt dat helemaal goed.

 

Enjoy!

 

Sanja voor Strongpeople.nl

 

Google even op Blue Zones als je nu denkt: Wat is dat eigenlijk?

 


Meer weten? Bel 06-40033537 voor een vrijblijvende (telefonische)afspraak.
Mail naar info@strongpeople.nl voor vragen.