Controle over zelfmedelijden in 12 stappen.

12 februari 2019 • Blog

Zelfmedelijden beheersen: 12 tips

Alleen de 12 tips graag.  Sla de rest van de tekst maar over.

zelfmedelijden

Vrouw huilt

Bang

Ik ben bang en niet zo’n beetje ook. De afgelopen maanden werd lopen strompelen. Ik ging hard achteruit. Progressieve MS, die van een pruttelend dieseltje is veranderd in een snelle raceauto, maar dan achteruit rijdend. De rolstoel staat om het hoekje te wachten.

De gedachte die het meest rondspookt: Wat als ik op een dag helemaal niet meer kan opstaan?

Niemand weet het

Niemand weet waarom ik plotseling zo achteruit ga. Ik stel er vragen over In de Amerikaanse MS groep. Ik krijg als antwoord weer vragen. Mensen vragen wat ik eet (whole food, plant based), of ik beweeg (elke dag bij the MS Gym), of ik mediteer (ja, als ik niet te spastisch ben).

Stress

Uiteindelijk zeg ik zelf: ik heb veel stress gehad de afgelopen maanden. Misschien is dat de oorzaak? Kan heel goed. MS en stress zijn een toxische combinatie. Maar niemand weet het zeker en maakt het eigenlijk iets uit?

Zelfmedelijden

Ik heb mezelf zielig gevonden bij elke achteruitgang. Ik ben heel stoer hoor. Maar soms niet. Huilbuien tot ik bijna niet meer uit mijn ogen kon kijken. Dat wisselde ik af met lezen, lezen, lezen: Kan het een andere ziekte zijn? Zijn er remedies? Wat kan ik zelf doen?  Heb ik iets gemist en kan ik toch genezen?

Ik kan het handelen. Check!

Vandaag  realiseer ik mij ineens: Ik kan dat zelfmedelijden wel handelen.

Elke dag houd ik bij: Wat ik heb ik gegeten en gedronken. Als het goed is geen suiker, geen gefabriceerde voeding, geen alcohol en geen zoetjes. Gedaan? Check!

Heb ik mijn dagelijkse MS oefeningen gedaan? Check!

Ik check alles wat ik eet mij nieuwe App: ‘Daily Dozen.” Waarin ik kan bijhouden hoeveel gezonde voedingsstoffen ik vandaag heb gegeten. Gedaan? Check

Voor mijn werk gebruik ik ook nog een heleboel checks: check, check, check!

Ik doe wat ik denk dat het beste is. Elke dag weer

Ik blijf wel opletten natuurlijk. Wie weet kan ik een nieuw medicijn proberen. Ik zeg geen nee.

Maar zelfmedelijden. het beheerst mij niet meer.

Ik moet toegeven dat ik nog steeds erg goed ben in zelfmedelijden. Ik ben een expert daarin.   Gisteravond nog. Het overvalt me tegenwoordig nogal plotseling. Tranen rollen over mijn wangen. Ik ben zielig. Erg zielig. Het duurt wel 10 minuten. En dat mag.

Kleine kinderen hebben al zelfmedelijden

Sterker nog: kleine kinderen doen al aan zelfmedelijden. Het is een primaire emotie. Begin dus met jezelf te vergeven dat je emoties hebt. Het wordt pas een probleem als je erin blijft hangen, als het je levensfilosofie wordt.Zelfmedelijden. Geniet er gewoon even van. Niemand zal ooit kunnen begrijpen hoe jij je voelt. Geef jezelf de dikste knuffel. Zelfmedelijden is compassie met jezelf.

Op zoek naar een goede quote over dit onderwerp stuitte ik vooral op veroordelingen. Er was niet veel compassie voor  mensen met zelfmedelijden.

Stephen Fry

Stephen Fry de briljante Britse acteur, auteur met een manisch depressieve stoornis, zie hierover:

“Zeker de meest destructieve ondeugd zo je wilt, die een persoon kan hebben. Meer dan trots, wat vermoedelijk de nummer één is van de hoofdzonden. Zelfmedelijden is de ergst mogelijke emotie die iemand kan hebben. ( ……)’Het vernietigt alles, behalve zichzelf’.

John Gardner

John Gardner, Brits schrijver 1933-1982 zei:

“Zelfmedelijden is gemakkelijk de meest destructieve van de niet-farmaceutische verdovende middelen; het is verslavend, geeft tijdelijk plezier en scheidt het slachtoffer van de realiteit. ”

Het zijn harde woorden maar mijns inziens gelden ze alleen voor wie erin blijft hangen. Als jij je  voortdurend te kort gedaan voelt en een diepe haat ontwikkelt tegen mensen die het in jouw ogen het meer hebben getroffen in het leven. Dan is er iets goed mis.Maar een potje zelfmedelijden is als een warme douche. Iedereen heeft weleens zelfmedelijden.

Om te voorkomen dat het een levensfilosofie wordt voor jou 12 tips om beter met zelfmedelijden om te gaan.

 12 manieren om zelfmedelijden te beheersen

1.       Accepteer dat zelfmedelijden bij elk leven hoort.

2.       Ga er even goed voor zitten, liggen, lopen en voel het zelfmedelijden in je hele lijf.

3.       Wil je huilen, zingen, schelden, schrijven, dichten? Geef je eraan over!

4.       Wil je gaan snoepen en snaaien om jezelf te troosten? Vervang snoep door iets waar je blij , maar niet dik of ongezond van wordt: rozijnen, rijswafel of iets dat je niet kunt eten, maar wel prettig is, zoals het insmeren van je handen met lekker ruikende handcrème, je voeten masseren. Stap desnoods even onder de douche. Huilen onder de douche is een verfrissende ervaring.

5.       Spreek met jezelf een tijd af: bijvoorbeeld dat het 10 minuten, een half uur of 1 uur mag duren

6.       Na die minuten,  dat uur, of die uren die je ervoor hebt uitgetrokken, ga je je richten op: DANKBAARHEID.

7.       Schrijf minstens 3 dingen op waarvoor je DANKBAAR bent. Hoeft niet persoonlijk te zijn. Je kunt bijvoorbeeld dankbaar zijn voor het feit dat je in een vrij land, bent opgegroeid.

8.       Schrijf vervolgens  minstens 3 goede eigenscheppen van jezelf op. ‘ Wat ik aan mezelf waardeer:’ en dan 3 punten.

9.       Schrijf de eigenschappen op en bewaar ze in je nachtkastje. Lees ze elke dag even door.

10.    MEDITEER, al is het maar 1 minuut  per dag. Mediteren niets voor jou? Probeer het eens met de 7 dagen challenge

11.     Geef jezelf toestemming om het nu genoeg te vinden.

12.    Richt je met aandacht aan je taken van vandaag, je plannen voor morgen, volgende week, volgende maand en volgend jaar. Natuurlijk kan jij dat. Als je jezelf toestemming heb gegeven voor stap 1 tot en met 5. Lukt het niet? Herhaal dan stap 1, 2, 3 , 4, 5.

 Succes! Ik heb nog  2 artikelen geschreven over zelfmedelijden: 

Doe zelfmedelijden lekker in je eentje

Zelfmedelijden

 

 


Meer weten? Bel 06-40033537 voor een vrijblijvende (telefonische)afspraak.
Mail naar info@strongpeople.nl voor vragen.