Chronisch ziek en toch gezond

4 september 2020 • Mindset

Het lijkt een tegenstelling, maar is het dat ook?

Vergis je niet: geluk is een grote factor.

Voor het deel dat geen geluk is kan je je energie in inzetten voor een zo goed mogelijk leven.

Hoe doe ik dat en hoe kan jij dat ook doen?

Chronisch ziek en toch gezond

Het kan.

Met je mindset bedoel ik niet dat je alleen maar positief moet zijn.

Dat vind ik een dwang geachte waar ik niet in geloof. Dan verbied je jezelf om ook eens down te zijn.

Veel mensen durven niet te klagen

Niet klagen over ziek zijn omdat je geen leuk gezelschap bent als je ook nog loopt te zeuren met je ziekte. Dat is moeilijk, want soms heb je echt wel wat te klagen.

Tegelijkertijd vind ik het logisch om klagen te beperken.

Ik wil ook liever een leuke tijd hebben met vrienden en niet een beetje gaan zitten janken.

Chronisch ziek of gezond? Miljoenen mensen zijn chronisch ziek, zonder het aan ze te zien is. Het kan ook jaren duren voordat je weet dat je iets onder de leden hebt.

 Geef ruimte aan je rot voelen

Je moet alleen opletten waar je dat neerlegt. Dus niet zozeer bij vrienden maar bijvoorbeeld wel in een facebookgroep voor mensen met dezelfde ziekte, want daar mag je zeuren, want iedereen is zit daar voor elkaar en je wordt niet snel afgekeurd.

Steun

Je wordt meestal gesteund en dan belast je je vrienden niet, die op de ziekte niet hebben en heel veel dingen zijn gewoon moeilijk voor te stellen. Gelukkig maar. Het lijkt me geen feestje als mensen steeds breken  omdat ze zich zo inleven. Hallo, zeg je dan. Het is mijn ziekte maar hoor. Maak je niet zo druk.

Als je nog een moeder hebt

helaas mijn moeder 2 maanden geleden overleden. Dank je. Ik mis haar erg.

Maar ik heb nog wel 2 zussen daar kan je daar vaak ook nog wel een beetje tegen zeuren. Niet teveel natuurlijk, want het moet niet te gek worden.

Andre van Duijn

Anders wordt het zoals dat liedje van Andre van Duijn over huilen.

Wat dus heel belangrijk is dat je in je mindset  ook dat je ruimte maakt voor je negatieve emoties en je verdriet.  Als je een chronische ziekte hebt je wil er soms niks mee te maken hebben.

En je bent soms boos.

Ik ben dat zeker wel, want het is niet eerlijk. Alsof het leven eerlijk is.  maar zo voelt het soms wel : Calimero gedachte: Waarom overkomt mij dit? Nergens om. Is gewoon botte pech.

Spijt heb ik ook vaak

Als ik dit eerder had geweten had ik meer dingen gedaan voordat ik ziek werd. Dat vind ik nog wel pijnlijkste is eigenlijk de dingen die ik niet gedaan heb toen ik nog niet (wist dat ik) ziek was want ik wist dus niet dat ik ze in de toekomst niet meer zou kunnen doen. dat is echt pijnlijk.

Verdriet staat om de hoek

En ik kan er soms nog wel eens over in huilen uitbarsten dat is zeker zo nu mijn moeder is overleden want dan is alle verdriet steeds om de hoek en dat gaat dan eigenlijk over alles wat ik verloren. Maar wat nu. Ik moet toch verder. Ik wil verder.  en jij ook dus hoe doen we dat nou. Ik doe het met de zevensprong.

Door de 7-sprong reken ik op Mindset, Bewegen, Gezond eten.

Zoals gezegd is het het moeilijkste van mezelf te houden. Maar gemakklijk of moeilijk. Het is een soort anker waar ik me aan op kan trekken dat is fijn. Het voelt ook veilig.

Bij mijn ziekte kan ik niet altijd op mezelf rekenen

Na het proberen van een nieuw medicijn, ging ik hard achteruit. De keuze om dat spul nooit weer te gebruiken lijkt eenvoudiger dan het is. Mijn hersenen zijn er namelijk wel blij mee, zo vertelde de scan.

Dilemma

Zo heb ik nu een probleem dat ik volgende week mijn bloed ga laten testen en als dat niet goed is dan moet ik weer een infuus van de medicijn waarvan ik niet weet of het goed kan werken. De vorige keer ging het mis bij de volledige dosis.

Een halve dosis. Hopelijk gaat dat wel werken. Of nog beter: mijn bloedwaarden zijn nog prima en ik hoef geen nieuw infuus.

Zoniet dan blijft het een dilemma en iets om over te piekeren. Moet ik wel een infuus of niet?

Ik pieker niet

Dus wat doe ik dan? Ik luister podcast en ik heb er een hoop die ik je aan kan raden dus die kan ik even onderaan deze nog blog zetten. Daarover een volgende keer.

Nu kan je je inschrijven voor 7 Gouden Tips om duurzaam gezonder te worden

Er zit ook een aanbieding bij, maar die kun je gemakkelijk negeren.

Mijn voornemen is nu om jou 2x per week minimaal een bericht te sturen over chronisch ziek en toch gezond, maar pin me er niet op vast. Zoals ik al zei: MS maakt mij een onbetrouwbaar mens. Vandaag ben ik ok, morgen, of vanmiddag lig ik apathisch op de bank. Ik vergeet dan elke afspraak, vooral als ik spastisch ben. Dan kan ik nergens meer aan denken.

 

Meer lezen? Kijk hier 

 

 

 

 


Meer weten? Bel 06-40033537 voor een vrijblijvende (telefonische)afspraak.
Mail naar info@strongpeople.nl voor vragen.