Chronisch moe

27 november 2020 • Vermoeidheid

Vermoeidheid is zo saai.

Moe.  Uitgeput. Futloos. Kapot. Bekaf. Dood. Gesloopt.Doodmoe. Doodop. Geradbraakt. Op.Total loss. Versleten. Afgepeigerd. Afgedraaid. Afgeleefd. Afgemat. Allemaal gepllukt van Synoniemen.net.

Je zou er van in slaap vallen.

Waarom wil ik het daar dan toch over hebben?

Het is een groot probleem is van deze tijd.

Ben jij chronisch moe?

Hele meutes mensen zijn overdag moe.

‘’ Enkele vaak voorkomende ziekten…

die vermoeidheid veroorzaken zijn: diabetes, nierziekten, bloedarmoede, infecties zoals, hiv-virus, ziekte van Lyme, hartfalen, neurologische aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson, Multiple Sclerose, fibromyalgie, leverziekten, kanker.

Ook geneesmiddelen kunnen vermoeidheid in de hand werken

Zoals, bv: antidepressiva, medicatie tegen angsten en sommige pijnstillers.

Je word ook chronisch moe van:

Overgewicht, longziekten zoals astma, chronische bronchitis, slecht slapen, snurken en slaapapneu kunnen eveneens moeheid overdag veroorzaken, net als werkomstandigheden, zoals ploegendienst of lange werkdagen.” Bron Gezonheidswetenschap.be.

Tegelijkertijd is moe ook maar een gevoel.

Toen ik mijn eerste kind in de wieg had liggen kwam ik er pas wat vermoeidheid was. Daarvoor had ik wel eens een nacht doorgehaald. En toen dacht ik ook dat ik moe was. Maar net na de bevalling was het een kunst apart: moe zijn.

Ik was soms zo moe dat ik er niet van kon slapen

Afijn. Het ging over.

De laatste jaren heb ik ook last  van vermoeidheid. Het is anders dan in het kraambed. Het is alsof ik er niet helemaal bij ben.

Ik ben eigenlijk gewoon een slome duikelaar op zo’n moment.

De oorzaak is nu Multiple Sclerose, de progressieve vorm.  De ene week is het erger dan de andere. De ene dag is erger dan de andere. Het ene uur is anders dan het andere. Wat zeg ik? De ene minuut of seconde. Ik kan er geen peil op trekken.

Bij chronische ziekten is vermoeidheid dus nummer 1

Niets zo frustrerend als geveld zijn door je onwillige lijf, terwijl je zo veel plannen had.

Jij hebt er misschien ook last van.  Wie weet lig je nachtenlang wakker door pijn en is de energie weg voordat de dag goed en wel begonnen is.

Maar hoe kom je daar vanaf?

Ik weet niet hoe het met jou is , maar ik wil in mijn leven ziek of niet, nog steeds veel dòen.  Bovendien: als ik niet werk komt er geen geld binnen. Dat helpt ook qua motivatie. Ik moet door. En ik wil door.

Heb jij ook een lijf dat af en toe stagneert? Dat af en toe voelt alsof je in een grote bak blubber bent gevallen en vooruit zwemmen is oh zo zwaar? Ben jij ook chronisch moe?

Dan heb ik deze drie tips voor jou

 1. Tip 1 voelt een beetje als voeken in de kerk, maar ik zeg het toch: Geef er niet aan toe als het echt niet uitkom. Je kunt vaak door vermoeidheid heen breken. Als ik een redelijke nacht heb gehad, vind ik dat ik uitgerust zou moeten zijn. Als ik mezelf dan voel wegdommelen bij het lezen van berichten op mijn telefoon, sta ik op. Ik ruim even mijn bureau op, doe een kracht oefening, of gooi een was in de machine. EEN LICHAMELIJKE ACTIE IN ELK GEVAL. Daarna kan ik dan weer doorwerken. Ik heb geen tijd om de hele dag te mediteren. Ik moet dingen doen. En ik geloof helemaal niet dat dat slecht is mits je het niet overdrijft. Wat vind jij? Altijd toegeven aan vermoeidheid of er af en toe lijnrecht tegen ingaan?
 2. Geef je eraan over als het moet en als het kan. Val in slaap voor de televisie, dommel in boven een boek. Ga gelijk met de kinderen naar bed. Pak een middagdutje.  LAAT JE NIET WEERHOUDEN door normen over hoe laat je naar bed moet gaan.
 3. Moe is ook maar een gevoel zoals Johan Cruyff al zei. Het helpt niet om erover te piekeren. Dat kost maar extra energie. Moe is ook maar een gevoel. Het helpt enorm om dat tegen jezelf te zeggen. Al jouw briljante gedachten en plannen. Ze lopen niet weg. Het is zoals het is. Ertegen vechten maakt je alleen maar vermoeider. Piekeren vergeet je als je  LUISTERT NAAR PODCASTS.Ik ga minstens 3x in de week direct slapen nadat ik Sally van 10 naar bed heb gebracht. Het is dan half negen. Scheelt weer een paar uur die nacht.

  Even een Podcast* luisteren

  *Klik hier voor mijn favoriete Podcasts

  …en dan ga ik wegdommelen, tot ik een paar uur later weer wakker word van de spasmen. Drie keer per nacht word ik wakker. Ben ik gewend. Bij elkaar sprokkel ik zes of zeven uur bij elkaar.

Dit waren mijn 3 tips:

 1. Geef er niet aan toe als het echt niet uitkomt
 2. Geneer je niet en val gewoon in slaap als het wel uitkomt
 3. Besteed geen tijd aan erover piekeren

 

Ik zou het leuk vinden als je mijn chronisch moe tips wilt delen en liken. Wil je dat doen? Dank je wel en tot de volgende keer!

 

Chronisch ziek en werk. Meer informatie

 

 

 

 

 

 

 

 


Meer weten? Bel 06-40033537 voor een vrijblijvende (telefonische)afspraak.
Mail naar info@strongpeople.nl voor vragen.