Bloody hell! Ik ben niet langer gewoon Sanja, mens, vrouw, ondernemer

11 juli 2013 • Blog

Bloody hell! Ik ben niet langer gewoon Sanja, mens, vrouw, ondernemer

Tegenwoordig ben ik mevrouw de Bruin, patiënt. Ik kan je niet vertellen hoe naar ik dat vind. Vandaag ben ik bij een specialist geweest, morgen moet ik weer naar een andere. Het ergste is: ik kom er niet meer vanaf. Het is me een paar jaar gelukt het te negeren, weg te wuiven en aan mijn lijf geen polonaise te roepen. Nu heb ik keurig, naast mijn werkafspraken, staan: donderdag x/x/x/ afspraak met dokter L.

Vele specialisten

M.S. is typisch zo’n ziekte met klachten door je hele lichaam en je maakt dus kennis met vele specialisten. Grmbl. De meesten zijn heel aardig, maar ik zou ze liever ergens anders tegenkomen: in een situatie waar ik als gelijkwaardig mens met ze kan praten. Op een feestje of zo, of op het schoolplein.

Bovendien ben ik zelf dienstverlener. Ik verleen diensten. Nu ben ik patiënt en verlenen mensen mij diensten. Een nieuwe identiteit waar ik moeilijk aan kan wennen.

Ziekenhuizen zijn hopeloos verouderde instituten.

Daarbij vind ik ziekenhuizen hopeloos verouderde instituten. Je kunt bijvoorbeeld niet even een mailtje sturen aan je specialist. Ook bepalen zij vaak wanneer je een afspraak hebt (hoewel ik daarin wel een beetje kan sturen), en of iets belangrijk is. De dame van de afsprakenbalie: “Nee, hoor u kunt pas over drie weken bij dokter de Vries terecht”. Maar ik werk, ik ben zelfstandige, wachten kost veel omzet. De klachten zijn acuut. “Nee, eerder kan echt niet mevrouw”. Grmbl.

Alleen via een andere dokter, bijvoorbeeld de huisarts, wordt je dan naar voren geschoven.

Zelf wordt je beschouwd als onmondig. Sommige mensen zijn hun leven lang al patiënt. Zij zijn gewend aan de medische mallemolen. Het lastige is dat als je werkt, je nog steeds specialisten moet bezoeken. Misschien zou er een soort strippenkaart voor werknemers met een handicap moeten komen: Je kunt zoveel keer per jaar verzuimen voor ziektegerelateerd bezoek, zonder dat je scheve ogen krijgt, of uitleg moet geven.

Vermoeiend

Het is natuurlijk ook puur vermoeiender om je werk te moeten onderbreken voor doktersbezoek. Alweer een reden waarom 40 uur werken voor mensen met een handicap een extra uitdaging is.

Voor ondernemers is doktersbezoek gewoon omzetverlies.

Een ziekteverlofstrippenkaart. Afijn, het is een vaag idee, waar ik meer over moet nadenken. Voor mij is het als ondernemer natuurlijk ook geen optie. Voor ondernemers is doktersbezoek gewoon omzetverlies.

Mevrouw de Bruin, patiënt. Ik kan niet meer om haar heen. Ik zal goed voor haar moeten zorgen, zodat ze ook zo lang mogelijk Sanja, ondernemer en eigenaar van Strongpeople kan blijven.

Nog meer lezen? Klik hier

 


Meer weten? Bel 06-40033537 voor een vrijblijvende (telefonische)afspraak.
Mail naar info@strongpeople.nl voor vragen.