Bijwerkingen

13 december 2019 • Blog, Zelfmedelijden
Vingers

vingers

Bijwerkingen

Blind typen

Toen ik voor mezelf begon, heb ik een typecursus gedaan. Tien vingers blind  typen. Zo handig. Ik heb er  al jaren plezier van. Tot nu. Nu heb ik krachtverlies in mijn vingers.

Mijn vingers beginnen te verstijven. Typen wordt steeds meer een uitdaging. Terwijl ik zo graag schrijf. Ja. Ja. Inspreken kan ook. Maar dat is niet hetzelfde.

Sowieso is er niet veel uit mijn handen gekomen in de afgelopen maanden. Ik ben aan een nieuw middel begonnen tegen MS. Had ik beter niet kunnen doen. Het is al een jaar op de markt. Helemaal serieus  in de VU. Maar ik ben een wanboffer met die dingen. Zoals ook met een medicijn waar veel mensen beter van gaan lopen. Ik niet. Ik heb het 2 jaar geleden een paar weken geslikt. Het enige dat ik er van kreeg was blaasontsteking. Dat is namelijk een van de veelvoorkomende bijwerkingen bij dat medicijn.

Ik kan beter stug doorgaan

Ik kan beter stug doorgaan met elke dag  lichamelijke oefeningen doen. Dat is het enige waar ik tot nu toe plezier van heb gehad. Terwijl ik door het eerste medicijn voor progressieve MS al maanden niet of nauwelijks functioneer.

Van alle bijwerkingen is dit nog wel de naarste, hoewel nog slechter lopen, nog minder energie ook niet helpen. Bijwerkingen? Dat impliceert dat je klachten weer verdwijnen als je met de medicatie stopt. Helaas is dit een infuus dat wel een half jaar kan (tegen) werken.

Verstijvende vingers

Ik had mijn vingers nog niet eens bij de tientallen bijwerkingen gezet, omdat ik te apathisch was om überhaupt te typen. Ik had het domweg niet gemerkt.

4 vingers kracht

krachtverlies vingers

Ik ga vingeroefeningen doen.

En ik ga door met 14 uur per dag vasten. Eigenlijk moet 16 uur, of 12 uur, maar 14 uur is ideaal voor mij. Ik kan dan ontbijten en lunchen en avondeten. De overige 14 uur eet ik niets. Ik drink alleen thee of koffie.  In de uren Dat ik wel mag eten  eet ik  geen toegevoegde suiker. Gemakkelijk om dit 5-7 dagen vol te houden. Waarom? Goed voor weerstand, afvallen en nog meer dingen, maar dit is nu het doel voor mij. Ik was 4 kilo te zwaar. Ben nog 1 kilo te zwaar. Belangrijk omdat je bij MS verstijft en omdat ik mijn kledingmaat wil houden.

Hoe het gaat? Slechter

En ik doe weer elke dag mee met The MS Gym van Trevor Wicken  (Google het maar) om mijn lichaam sterker te maken en soepel te blijven en zelfs om beter te staan en lopen.

Oeps. 10 vingers blind lukt niet meer. Even door met 2 vingers. Muizen gaat ook steeds moeilijker. Klote MS.

Dit valt onder het onderwerp zelfmedelijden. Lees daar hier meer over: https://www.strongpeople.nl/controle-over-ze…en-in-12-stappen/

Update 5-3-2020

Geleidelijk ga ik vooruit. Nog niet op mijn oude niveau, maar mijn vertrouwen groeit en ik blijf trainen. Tien vingers blind typen lukt ook weer!

Update

Sinds september vasten 16 uur per dag, eetraam 8 uur per dag en dat alles 7 dagen in de week. Door opbouw uiteindelijk niet moeilijk om dit nieuwe stuk leefstijl eigen te maken. Voel ik mij beter? Dat lijkt het geval, na 2 maanden. Maar kan het pas met zekerheid zeggen na een jaar, schat ik in.


Meer weten? Bel 06-40033537 voor een vrijblijvende (telefonische)afspraak.
Mail naar info@strongpeople.nl voor vragen.