[activecampaign form=26]

Alleen zijn

7 januari 2021 • Houden van jezelf, Mindset

Terschelling 1979. Op kinderkamp De Grote Beer was je nooit alleen. Er waren meer dan honderd kinderen in dit vakantiekamp. We deden alles samen: Naar het strand, toneel, zingen, speurtochten, eten in de grote tent, slapen in een tent met leeftijdgenoten. Privacy bestond niet.

Ik was 11 jaar en ik snakte af en toe naar alleen zijn. Soms lukte het even om te ontsnappen aan de meute. Na 20 meter lopen  kon ik in een duinpan naar de vogels in de lucht turen. Even lekker alleen met mezelf.

Inhoud

Alleen zijn moet je kunnen en zo niet, kan je het beter leren.

Dit stuk gaat over alleen zijn

  • Bang om alleen te zijn
  • Horror werd realiteit
  • Moet je een reden hebben om alleen te wandelen?
  • Waarom socializen nuttig is
  • Corona en jezelf aardig vinden
  • Nadenken over jezelf kan griezeling zijn
  • De norm van samen zijn
  • Een goede vriend worden van jezelf
  • Link naar  Engelstalige stap voor stap training omgaan met jezelf
  • Wat ik bedoel

Bang om alleen te zijn?

Isolatie kan oncomfortabel en zelfs eng zijn.

Ik vond vroeger wandelen in mijn eentje bijvoorbeeld heerlijk. Ik was een dromer.

Maar ik was ook een bangerd.

In mijn eentje in het bos wandelen durfde ik  niet en dat zou ik volgens mij nog steeds niet durven. Te veel associaties met psychopaten die mij opwachten en dan na gruwelijke marteling aan mootjes hakken.

Horrorfilms

Ik heb echt niet veel horrorfilms gezien. Helaas heb ik een levendige fantasie.

Mijn associatie met alleen in het bos lopen is de geur van dennenbomen, de heerlijke stilte en helaas: Enge mannen.

Daarom werd ik ook zo geraakt door de de moord op Anne Faber, die op een kwade dag in 2017 alleen aan het fietsen was door het bos. Veel vrouwen dachten: Ik had het kunnen zijn.

Horror werd realiteit

Elke vrouw heeft, net als elke man, mits hij niet eng is, het recht om alleen rond te banjeren in de motregen.

Anne was voor in de 20. Toen ik zo oud was, durfde ik dus niet alleen in het bos te wandelen of fietsen, maar ik wilde het wel. Het leek mij heerlijk om in gezelschap van mijzelf de wereld te ontdekken.

Moet je een reden hebben om alleen te wandelen?

Het bos werd het dus maar niet. In plaats daarvan liep ik wel eens uren door de stad. Dat vond ik fijn, maar ik koppelde het vaak aan een actie. Alsof je een rede moet hebben om alleen te lopen.

Ik merk dat ik vaak dingen doe tijdens het alleen thuis  zijn, zoals muziek luisteren, lezen, koken of televisie kijken. Dat soort dingen.

Eenzaamheid is eng, dat  is niet vreemd. Het is eigenlijk wel natuurlijk, want de mens heeft overleefd doordat we sociale wezens zijn, die samenwerken (in tegenstelling, schijnt het, tot Neanderthalers).

Socializen en solitair zijn moet allebei

Met alleen een solitair bestaan, zou de mensheid niet al die jaren hebben voortbestaan. Daarom is het belangrijk dat je ook kan socializen, maar tegelijkertijd is het ook belangrijk om alleen te kunnen zijn. In de huidige tijd en in rijke landen, leven steeds meer mensen alleen.

Corona, jezelf aardig vinden

Door Covid 19 en de Lock Downs die daar het gevolg van zijn, is het alleen maar van groter belang geworden om goed met jezelf te kunnen leven.

Het ingewikkelde van alleen zijn is dat je geconfronteerd wordt met de vraag: Vind ik mezelf wel aardig?

Nadenken over jezelf kan griezelig zijn

Ik wil niet altijd zo diep gaan. Ik word soms depressief van denken in mijn eentje. Het is dan een plek van  nare gedachten. Ze spoken rond in mijn hoofd: Over mijn moeder, die in juni overleed. Ik wil niet altijd het gemis voelen over gemiste kansen, over ziek zijn, van alles.

Herkenbaar? Ik denk het wel. Misschien is jouw situatie anders, maar nare gedachten in je eentje is iets waar meer mensen last van hebben.

Tegelijkertijd ben ik graag alleen. Als donkere gedachten wegblijven, geniet ik van de stilte. Genieten van alleen zijn. Mag dat wel?

Gezellig is verplicht

Alles is erop gericht om met jou in contact te komen. Genieten van je eigen gezelschap is bijna verdacht in een wereld die constant boodschappen stuurt via  Facebook, Instagram, You Tube, Whats App,  enzovoort. Dat is logisch in ons kapitalistische systeem: Einzelgängers leveren minder op. Je moet steeds reageren.

man kijkend over stad

Man kijkt over stad

Sitting on top of the bay

“I’m sittin’ on the dock of the bay. Watchin’ the tide roll away.”

Otis Redding song The dock of the bay is voor mij de belichaming van genieten in je eentje. Sitting on top of the bay, watching te tide roll by . Als ik de tekst wat beter bestudeer, gaat dat niet over het fijne van alleen zijn, wel over een soort acceptatie ervan. Luister maar.op Spotify.

Of op You Tube.

Altijd gelukkig met z’n allen?

Dat is helemaal niet altijd zo. Ik moet zeggen dat ik mezelf soms het meest  relaxte gezelschap vind. Samen kan knap vermoeiend zijn. Hoewel ik graag mensen zie.

Als ik wil ontsnappen aan de ongemakkelijke kant van alleen zijn,  doe ik dat vaak met Podcasts luisteren. Eeuw van de amateur is een van mijn favorieten. Voelt alsof je bij een gezelschap aan de keukentafel zit. Gezellig en ontspannend. Verder zijn er nog duizenden Podcast. Vorig jaar is het een explosie geweest  van nieuwe Podcast. NRC beschrijft hier de beste van 2020.

Eenzaamheid omhelzen

Drukke bezigheden, prikkels, afleidingen. Het leert jouw brein dat we het eigenlijk niet aankunnen om alleen te zijn en dat maakt onze stress alleen maar groter. Waarom steeds proberen te ontsnappen aan eenzaamheid, in plaats van deze af en toe te omhelzen?

Een goede vriend worden van jezelf

Als je niet op een onbewoond eiland bent aangespoeld, maar als vrij mens alleen bent met jezelf. Dan zijn er zijn altijd dingen die nieuwsgierigheid opwekken, vermaken en zelfs een geluksgevoel geven. Het gaat er dus om dat je een soort verbinding aangaat met jezelf. Word je eigen vriend.

Vertrouwen

Ik word steeds meer geconfronteerd met mezelf. Dat speelt steeds meer sinds ik ziek ben. Ik kan nog maar tien meter lopen en geen auto meer rijden.

En natuurlijk door Covid19. Dat is moeilijk, maar ik vind mezelf soms best wel aardig Ik kan zelfs met mezelf lachen. Dat vind ik al heel wat,  maar ik heb geen vertrouwen in mezelf dat ik het kan alleen, dat ik dan niet bang hoeft te zijn.

Nederland is  een van de veiligste landen ter wereld

Dat is fijn om te weten. Maar gek genoeg helpt het niet altijd.

Stap voor stap training

Vox.com. Vox heeft het over een Australische step by step methode om emotionele vaardigheden te ontwikkelen. Het is gratis, het is online en gebruikt een evidence based aanpak èn wordt gesteund door de Australische regering.

Het is gebaseerd op cognitieve gedragstherapie en mindfulness basistherapie. Niet gek om het uit te proberen. Ik vind het er heel goed uitzien.

Het gaat er onder andere om dat je accepteert dat je bang bent, stress hebt. Probeer niet meer te ontsnappen aan die stress, maar onderzoek de emotie die je voelt en de stress die je voelt over het alleen zijn en over de boze buitenwereld. Het Centrum voor Klinische Interventies, zegt het zo:

Ongemakkelijk

De meeste mensen houden er niet van zich ongemakkelijk te voelen. Er zijn veel verschillende manieren waarop mensen zich ongemakkelijk kunnen voelen.

We kunnen het warm, koud, moe, pijn hebben, honger hebben, zich niet lekker voelen, en de lijst zou nog lang verder kunnen gaan. Het soort ongemak waarover we het in deze modules zullen hebben, is emotioneel ongemak, of wat vaak leed wordt genoemd. We vinden het misschien niet leuk, maar het ervaren van ongemakkelijke emoties is een natuurlijk onderdeel van het leven.

Er is echter een verschil tussen een afkeer hebben van onaangename emoties en het ervaren van onaangename emoties als ondraaglijk en het nodig hebben om ze kwijt te raken. Intolerant zijn voor het ervaren van emotioneel ongemak kan het leiden van een bevredigend leven.

Emotioneel ongemak. Dat is typisch iets dat alleen zijn moeilijk kan maken.

Link naar de Engelstalige training

In deze tijd zijn heel veel mensen bang. Natuurlijk is het handig om te leren om in meer rust met jezelf te leven en je niet zo veel aan te trekken van andere mensen en om zonder stressen alleen te zijn.

Dit is de link naar de gratis cursus. Het is Engelstalig, natuurlijk.

Waar het dus om gaat: leren omgaan met emotionele angst, stress, alleen zijn, die nu eenmaal bij het leven horen.

Lang verhaal kort

Om met schrijver Theo Thijssen (1879-1943) te spreken: Er is in de wereld maar één ding werkelijk en dat is de liefde. En in dit geval: De liefde voor jezelf.

Liefde voor jezelf

Liefde voor jezelf

Bronnen:

Vox.com.

De meeste mensen deugen, Rutger Bregman

Meer lezen over mindset in Coronatijd? Kijk hier.

 


Meer weten? Bel 06-40033537 voor een vrijblijvende (telefonische)afspraak.
Mail naar info@strongpeople.nl voor vragen.