Alcohol is helaas echt niet goed voor ons

19 januari 2018 • Coaching

Echt: helaas. Ik drink graag een glas wijn. Sinds ik chronisch ziek ben, ben ik wel steeds meer alcohol gaan minderen. Al is het maar omdat ik zelfs broodnuchter niet meer zonder stok kan lopen.

Maar ik mis het wel. Wat helpt is weer eens lezen hoe schadelijk alcohol eigenlijk is. Als het nu zou worden uitgevonden, zou de overheid het meteen verbieden, las ik laatst.

Nog maar eens een rijtje waarom alcohol beter vermijden:

  • De kans op borstkanker wordt vergroot, net als de kans op Bij vrouwen wordt de kans op borstkanker 10% groter bij het drinken van een glas per  dag (bron: professor Martijn Katan)
  • Ook andere vormen van kanker worden geassocieerd met alcohol gebruik
  • In relatie tot kanker is er geen veilige ondergrens. Liever dus niet drinken.
  • Alcohol maakt je dommer. Je hersenen worden direct beschadigd.
  • Bij overmatig alcohol gebruik zijn de maatschappelijke kosten enorm: verkeersongevallen, huiselijk geweld en voetbalrellen, om er maar eens een paar te noemen.

Shocking, vind ik dit, elke keer als ik het weer lees.

Tegenwoordig koop ik 1 x per maand een fles wijn en drink ik verder alleen bij gelegenheden en dan maximaal 2 glazen.

Vorige week was ik op een verjaardag waar bijna niemand alcohol dronk en het was heel gezellig. Je kunt steeds meer heerlijke alcoholvrije drankjes krijgen. De jarige had minstens 20 sappen staan en schonk verschillende soorten thee en koffie.Misschien ga ik wel over op 0 glazen wijn, ook op feestdagen. Ik denk er nog even over na.

Ik heb het voordeel dat de meeste mensen waarmee ik tegenwoordig omga, weinig tot niet drinken. Het kost mij dus sociaal niets.

In veel kringen val je buiten de groep als je niet drinkt

Sociaal is drinken wel een ding. Als je niet drinkt val je in veel kringen buiten de groep.  Ik denk dat het sociale aspect wel het moeilijkste is voor veel mensen. Als je zegt: Ik drink niet meer, confronteert dat mensen met hun eigen drankgebruik. Je krijgt dan dezelfde reactie als vlees verlaters: Je wordt gezien als verrader, want je dwingt, door je eigen gedrag, mensen na te denken over hun eigen leefwijze en dat maakt niet populair.

In werksituaties is het soms lastig

De vrijdagmiddag borrel, een uitje met collega’s. Je hebt wat uit te leggen als je niet meer mee doet met alcohol drinken. Toch zou ik er geen tijd aan besteden. Je zegt gewoon: Ik mag niet drinken vanwege mijn gezondheid. De meeste mensen vragen dan niet eens door. Als ze dat wel doen kun je zeggen dat het persoonlijk is. Als je bang bent dat mensen denken dat je alcoholist bent, zeg je dat er even bij. Het is persoonlijk, maar het is niet omdat ik te veel dronk. Dan houden ze echt hun mond wel en jij ook, want je neemt net een slok Ginger Ale.

 

 

 


Meer weten? Bel 06-40033537 voor een vrijblijvende (telefonische)afspraak.
Mail naar info@strongpeople.nl voor vragen.