Sneaky suikers

15 maart 2018 • Blog

Suiker waar je het niet verwacht

Ik ben al maanden bezig met afkicken van suiker. Het valt niet mee in een gezin met twee kinderen en een man  die er dol op zijn.

Langzamerhand weet ik precies waaraan suiker is toegevoegd:

Brood. Het zit bijna  in al het brood, omdat het een hulpmiddel is om het deeg sneller te laten rijzen en voor de bruine kleur van de korst. Er zit niet veel suiker in hoor: 1/2 gram per  volkoren boterham. (Een suikerklontje weegt  4 gram.).

Sla-dressing

Crackers

Chips

Vruchtensap

Blik groenten, bonen en fruit

Ontbijtkoek

Vruchtensap

Ketchup (1 eetlepel ketchup bevat 1 theelepel suiker!). Je kunt het zelf maken. Scroll naar onderen voor een recept zonder suiker.

Mayonaise

Zoet-zuur (eigenlijk niet raar. Het staat er letterlijk)

Suikervrij

Sommige producten zijn te krijgen zonder suiker. Lees daarvoor de kleine letters in de supermarkt of ga naar de natuurwinkel. Als ze dan vervangen zijn door allerlei chemische stoffen, laat het dan maar zitten. Je wilt pure, ongezoete producten, die van zichzelf een zoete smaak hebben, zoals sommige merken appelstroop.

Het is geen toeval

Het is geen toeval. De afgelopen 40 jaar was de eet-oorlog gericht tegen vet. Minder vet is minder smaak en dat werd gecompenseerd met het toevoegen van suiker. Vet (behalve transvet) is lang niet zo ongezond als zolang is beweerd. Sterker nog: je hebt vet nodig, terwijl je lichaam toegevoegde suiker kan missen als kiespijn.

Suiker is een groot probleem

Wil je suiker minderen? Focus je dan op toegevoegde suiker. Schrap behalve gewone suiker ook zoetjes, honing, stevia.l Waarom? Het is even wennen, maar als je de zoete smaak verwijdert, krijgt alles meer smaak. Als je de zoete smaak in stand blijft houden, blijf je ook verlangen naar zoetigheid.

Eet wel fruit en groenten en zuivel zonder toevoegingen. Kies voor de zuivel wel voor biologisch.

Een volwassene kan beter niet meer dan  50 gram suiker eten. Nog beter: houd het bij 25 gram suiker per dag eten (6 theelepels).

Kant en klaar producten laat je helemaal staan.

Ik zeg niet dat je nooit meer suiker mag eten, maar als je het gebruik sterk omlaag brengt, wen je aan natuurlijke zoete smaken en ga je ze meer waarderen. Bovendien voel je je niet schuldig meer, als je een keer Ben en Jerrys, carmel fudge eet. Het is een uitzondering geworden. Geniet ervan.

Moeilijk? Natuurlijk. Vooral als je een snoepkous bent.

Als je gevoelig bent voor de dopamine boost die je ervan krijgt, is het veel moeilijker om te matigen met suiker. Jouw hersenen worden dan zo beloond met dit blije hormoon, dat je je niet in kunt houden.

Het is dus niet jouw schuld. De een is gewoon gevoeliger voor suiker dan de ander. Ik kan er  over het algemeen van af blijven, maar soms heb ik onbedaarlijke trek in iets zoets. Dat is dan dus de dopamine behoefte van mijn hersenen.

Toch verschrikkelijke trek in zoet?

  • Een handje gedroogde, gewelde abrikozen is een gezond middel om een zoete smaak te proeven, zonder ongezonde consequenties.
  • Snijd een appel in stukjes en roer er een beetje kaneel en rozijnen doorheen.
  • Het is een beetje valsspelen, maar ik eet ook wel eens een suikervrij dropje (alleen een optie als je het bij één dropje kunt laten)
  • Dat appelgerechtje wordt nog lekkerder als je er een beetje water bijdoet en het in een kleine schaal, of op een stuk bakpapier 15 minuten in de oven laat bakken op 180 graden in de elektrische oven.

Snoep geeft troost. Snoep geeft een blij moment.


Ketchup zelf maken

1,5 kilo tomaten

2 uien

1el olijfolie

3 el (balsamico) azijn

Peper en zout naar smaak

Beetje kaneel

Beetje venkelzaad

Bereiding

Oven voorverwarmen op 200 graden. Tomaten in stukken , uien in stukken. In bakblik met olie, azijn, peper en zout. 30 minuten in oven.

Daarna alles in een pan overgieten, kaneel en venkelzaad erbij en pureren tot een gladde saus. Proeven, proeven, proeven of het lekker is en evt. zout en peper extra.

Op een suddervlam een uur laten pruttelen en indikken tot de saus de juiste ketchup dikte heeft. Overhevelen in goede afsluitbare pot/fles. Het schijnt nog lekkerder te worden als je hem 2 weken laat staan, maar dat hoeft niet.

(bron: Keet Smakelijk)

Als je weergaloos wilt leven is suiker schrappen of sterk verminderen een goed idee.

Gestresst? In plaats van troost-eten kun je beter gaan mediteren. https://www.strongpeople.nl/


Meer weten? Bel 06-40033537 voor een vrijblijvende (telefonische)afspraak.
Mail naar info@strongpeople.nl voor vragen.