[activecampaign form=26]

Laten wij onszelf duurzaam maken

6 maart 2018 • Blog

“Er is de afgelopen honderd jaar een systeem opgetuigd waarin de keten van voedselproductie gericht is op een maximale opbrengst per hectare, per dier of per vierkante meter schapruimte in de supermarkt. En dat tegen de laagste prijs.” Las ik in People,Planet,Profit.

Inhoud

Link met woningbouw

Ik zie een parallel met nieuwbouw huizen, zoals bijvoorbeeld de onze. Na 3 jaar blijkt dat de bouwer zich er zo minimaal mogelijk vanaf heeft gemaakt:

Het moest snel.(tijd is geld)

Het moest aan minimale eisen voldoen (nooit aan de maximale eisen).

Huizen en gebouwen zijn steeds minder duurzaam. Niemand heeft het meer over bouwen voor honderden jaren. Waarom eigenlijk?

Notre Dame

En dan denk ik  aan de Notre Dame in Parijs, waar je  als je alleen buiten straat uren kan kijken naar de beeldhouwwerken die daar in gemaakt zijn. De bouw startte in 1163. In het jaar 1345 was het gebouw  afgewerkt.  Het moest niet zo snel mogelijk. Het moest zo goed mogelijk.

Doorgaan met junkfood?

http://www.p-plus.nl/nl/nieuws/voedseltransitie

Voedseltransitie gaat over voedselproductie die gericht is op kwaliteit, op herstel van de biodiversiteit op een gezonde bodem op producten waarin is meegenomen de echte prijs, de kosten van het natuurlijk kapitaal.

Ik vind dit soort ideeën prachtig. Ik vroeg mij af of ik er een steentje aan bijdraag. Ja, natuurlijk doe ik dat, door te pleiten voor duurzaamheid van ons eigen leven.

De situatie is nu als volgt: steeds meer mensen eten elke dag te weinig groenten en te veel vlees. Steeds meer mensen zijn te dik. Steeds meer mensen hebben chronische ziekten zoals diabetes type 2, hartziekten,enzovoort.

Dat wil je toch niet?

Je wil toch zijn als de Notre Dame en niet als dat biggetje dat een huis van stro bouwde?

Laten wij onszelf duurzaam maken

Bijvoorbeeld op deze manier:

  • Voeding:  Met de kennis van nu is het niet zo moeilijk optimaal gezond te eten met een plant based eetstijl: geen bewerkt voedsel, weinig of geen vlees en veel groenten.

  • Bewegen: Elke dag minimaal een half uur bewegen. Train je spieren en je conditie.

  •  Voor jezelf zorgen: Elke dag een kwartier besteden aan jezelf: mindful mediteren, of gewoon in de verte staren
  • Voor jezelf zorgen: Begin elke dag met het uitspreken van waar je dankbaar voor bent en begin je dag zo positief

  •  Gezond werken:  Je werk. Dit is wel een aandachtspunt, want als je een werkgever hebt die zorgt voor stress, heb je geen andere keuze dan je werkgever opvoeden: werknemers zoveel mogelijk verantwoordelijk laten zijn voor hun taken maakt gelukkige werknemers
  •  Gezonder werken: Ga altijd wandelen tijdens de lunchpauze de lunch, ook als het regent.
  •  Nog gezonder werken: Stel voor voortaan wandelend te vergaderen of tijdens de lunch. Wacht niet op laatkomers. Geef stille mensen het woord en geef  mensen die zich niet hebben voorbereid geen ruimte. Notulen bestaan uit besluiten en acties en worden snel verspreid.

Je zult zeggen: Dat kan ik niet allemaal veranderen. Maar dat kun je wel. Begin met het oprecht te willen:

“Ik wil de kwaliteit van mijn leven duurzaam verbeteren.”

Vervolgens ga je verder en dat doe je stapje voor stapje. Wanneer beginnen? Wat dacht je van vandaag.

http://www.p-plus.nl/nl/nieuws/voedseltransitie

 

 

 


Meer weten? Bel 06-40033537 voor een vrijblijvende (telefonische)afspraak.
Mail naar info@strongpeople.nl voor vragen.