Als jouw werkgever denkt dat je een oplichter bent

Als jouw werkgever denkt dat je een oplichter bent

Camera op personeel

Op rtl Z is regelmatig het programma ‘Undercover Boss’ te zien. Daarin gaat de directeur van een bedrijf in vermomming undercover in zij eigen bedrijf. Ik kijk daar graag naar. Zo is goed te zien wat de uitwerking is van personeelsbeleid.
Gisteren zag ik een aflevering over White Castle, een hamburgerketen in de V.S. Hij kwam erachter dat personeel voortdurend bang was voor ontslag, omdat er een camera gericht was op de werkplek. Het bleek dat mensen wel eens op staande voet waren ontslagen omdat ze eerst een plakje kaas op een broodje legden, in plaats van eerst de augurk.
Wantrouwen naar het eigen personeel. Het lijkt mij niet goed voor de motivatie als de baas je niet vertrouwt op zo iets onbenulligs. Het lijkt me ook niet goed voor de productiviteit.

Wederzijds vertrouwen

Van sommige werkgevers word je juist blij. Een klant van mij die een paar angstige momenten meemaakte toen hij plotseling ziek werd op zijn werk, kan er over meepraten. En dat doet hij ook. Deze werkgever heeft toestemming gegeven voor een coachings traject. Er is geen enkele druk om snel weer fulltime aan het werk te gaan. ‘Als ik je onder druk zet word je juist weer ziek en dat willen wij niet.’
Eens in de paar weken spreekt mijn klant zijn leidinggevende. Het is een gesprek met wederzijds vertrouwen. En terecht. Mijn klant wil dolgraag weer 40 uur aan het werk. Hij wil weer helemaal meedoen. Dat gaat lukken, omdat de stress hem bespaard wordt. Hij kan rustig zijn uren opbouwen.

Drie sporen

Ik bespreek met hem hoe hij er zelf voor kan zorgen zo goed en duurzaam mogelijk te kunnen functioneren. Wij gebruiken daarvoor een drie sporen traject: Gezonde voeding, gezond bewegen, gezond
leven. Stap voor stap komt mijn klant in een positieve spiraal terecht: weer vertrouwen in het eigen lichaam èn geest. Weer vertrouwen in de toekomst.
De werkgever krijgt er een optimaal functionerende werknemer voor terug. Een medewerker met veel ervaring en met de drive om goed werk te leveren.
Zelfs als het in de toekomst niet lukt om 100% aan het werk te gaan, zal de 60% of 80% die hij dan kan functioneren.

Werkgevers die ruimte geven voor herstel, zullen op meer gebieden profiteren: Collega’s zien hoe er met hem om wordt gegaan. Dit geeft een veilig gevoel, ook als het even wat minder gaat. De sfeer op de werkplek is meer ontspannen, waardoor de kans op burnout afneemt. Volgens mij een win-win situatie.


Meer weten? Bel 06-40033537 voor een vrijblijvende (telefonische)afspraak.
Mail naar info@strongpeople.nl voor vragen.