15 must do’s om je motivatie niet te verliezen

10 juli 2018 • Coaching
Volhouden

Je was zo enthousiast begonnen aan de stop met suiker challenge, dat nieuwe dieet, nooit meer roken of alcohol onder controle training. Je   wist: dit gaat werken. Ik ben super enthousiast. Je vertelde iedereen dat het nu eindelijk ging lukken en dat was ook zo.

Tot afgelopen woensdag…

Je werd verkouden, je kreeg ruzie met je vriend, je werd op een ochtend wakker en je geloofde er niet meer in. Het was al zo vaak mislukt.

Misschien weet je niet eens meer wat de aanleiding was. Bij mij was het meestal een lichamelijke klacht erbij, ondanks mijn harde werken. Of snoepen terwijl ik mij zo had voorgenomen dat niet te doen.

Ik heb er iets op gevonden.

Natuurlijk verlies ik nog wel eens de motivatie, maar nooit voor lang, door het altijd toepassen van deze 15 handelingen.

 

Het voordeel? Je kunt ze toepassen bij alles wat je wilt aanleren of juist afleren.

15 must do’s om je motivatie niet te verliezen

 1. Ga altijd voor je positieve mindset. Als je merkt dat je in een negatieve gedachtenspiraal terecht komt, benoem dan direct de positieve kant. Bijvoorbeeld: dat gaat mij toch nooit lukken, want dat zegt iedereen en het ís ook zo. Positieve mindset gedachte: Natuurlijk gaat het mij lukken. Ik groei. Ik leer en ik heb geleerd van eventuele fouten in mijn verleden. Ik zal nu slagen.
 2. Wat je je ook voorneemt: bereid je voor. Noteer waarom je het wilt, wat je er voor over hebt en wat je eind doel is.
 3. Houd elke dag bij of je die dag bent geslaagd in je streven.

 4. Schrijf een affirmatie op en herhaal hem elke dag: “Ik ben nu een ex-roker en dat blijf ik voor de rest van mijn leven. Weekdagen zijn alcoholvrije dagen en daar voel ik mij goed bij.” Of gebruik je doel in de affirmatie: “Ik eet geen suiker meer en mijn huid wordt elke dag gladder en stralender”.
 5. Wees voorbereid op tegenslagen en gebruik die niet als excuus om te falen. Zelfs als er iets verschrikkelijks gebeurd zoals een been breken, het einde van je relatie of zelfs als er een dierbare overlijdt, terwijl je net gestopt ben met roken, suiker, alcohol of begonnen met trainen.
 6. Zoek gezonde vervangers voor de verslaving die je wil afleren.

 7. Omarm orde en regelmaat. Ze helpen je om je aan je afspraken met jezelf te houden
 8. Maak het leuk door afwisseling, als je merkt dat verveling toeslaat. Maar houd het eenvoudig. Voeg bijvoorbeeld 1 oefening toe, of bedenk nieuwe positieve affirmaties
 9. Zoek een maatje. Dat kan tegenwoordig ook met vreemden online. Je zult zien dat je elkaar goed scherp kunt houden.
 10. Bereid je goed voor op tegenwerking van je omgeving: “Dat kun jij niet. Doe niet zo ongezellig. Jij bent tegenwoordig zo saai. Oh ben je nog steeds op die toer? Één schepje suiker kan toch wel? Jee wat kinderachtig!” Verwacht geen steun van iedereen en volg je eigen plan. Wacht niet op bevestiging en geloof in jezelf.
 11. Stel beloningsmomenten in: Als je een maand gestopt ben met roken , drinken, of suiker eten. Koop dan een cadeautje voor jezelf. Verwerk deze data in je agenda, zodat je momenten hebt om naar uit te kijken.
 12. Ken jezelf, maar vergeet nooit dat je altijd kunt veranderen. Start met babystapjes als je wilt gaan sporten terwijl je nooit sportief bent geweest.
 13. Denk niet negatief over jezelf omdat het even niet loopt zoals je wilt. Je bent gewoon een mens. Perfectie is voor robots.
 14. Al een week niet getraind? Een sigaret gerookt? Een fles wijn leeg gedronken? Vandaag is de dag om weer terug te gaan naar je doel. Begin met 1 oefening weer te doen. Drink vanavond om te beginnen je lievelings-alcoholvrije cocktail, beloon jezelf vandaag voor elke sigaret die je niet rookt. (Niet met snoep, want dan heb je in korte tijd een nieuw probleem).
 15. Kies wat het beste bij jou karakter en leven past.

Al deze 15 must do’s om je motivatie niet te verliezen zijn belangrijk.

Neem jezelf serieus. Ik heb al deze 15 punten gebruikt om:

– Nooit meer te roken

– Door een andere leefstijl, permanent slanker te zijn

– Dit jaar om sterker te worden door trainen

– Dit jaar:  om te leren mediteren.

– Ik ben eigenlijk pas kort geleden (1 juli. Kies altijd een mooie startdatum om gemakkelijk te onthouden), begonnen met aan mijn kracht training conditietraining toe te voegen om mijn uithoudingsvermogen te vergroten.

Ik weet zeker dat ik vol ga houden, door mijn 15 motivatie punten

Volhouden is geen issue meer. Het is mijn leefstijl.

Ik train een keer in de week in een trainingsruimte bij mijn fysio. Verder train ik elke dag thuis. Dat doe ik, omdat het het beste bij mijn leefstijl past en bij mijn gezondheid.

Dat is dus punt 15: kies wat het beste bij jouw leven past. Ik werk thuis, maar als jij op kantoor werkt, is het misschien handiger om 3x per week de sportschool te bezoeken of om elke dag na het eten te gaan wandelen.

 

Succes! Ik weet dat je het kan met hulp van deze 15  punten

 

Lees hier over de 7-sprong naar jouw beste leven

Intrinsieke motivatie

 

 

 


Meer weten? Bel 06-40033537 voor een vrijblijvende (telefonische)afspraak.
Mail naar info@strongpeople.nl voor vragen.