Gratis meditatie challenge: in 7 dagen van stress naar rust.

Mijn reis naar optimaal leven

“Life is what happens to you while you’re busy making plans.”

Deze uitspraak van John Lennon is best op mij van toepassing. Ik was al 15 jaar coach en besloot in 2009 voor mezelf te beginnen. Mijn doel met Strongpeople was om mensen met een fysieke beperking te helpen succesvol aan de arbeidsmarkt deel te nemen. Ik vond het heerlijk om te ondernemen en was druk bezig met het opbouwen van mijn bedrijf. Toen kwam er een mooie verassing: In 2010 werd mijn dochter geboren. (Mijn zoon is 7 jaar ouder).

Een jaar later volgde weer een verassing. Deze keer helaas een onaangename: Ik bleek MS te hebben.

Het eerste jaar zat ik in de ontkennende fase: ik praatte er niet over en wilde het liefst op de bank hangen met koek en drop.  Heel begrijpelijk, denk ik. Ik hielp mezelf er alleen niet mee en mijn gezin zeker niet.

Ik besloot na dat eerste jaar het roer om te gooien: Erover praten, gezond leven om de MS af te remmen en een ziekte niet als het einde van de wereld leren zien.

Als je meer over wilt weten over mijn MS verloop kun je er hier over lezen.

Ik ben mij steeds meer ben gaan specialiseren in werken met een lastig lijf.

In 2015 heb ik daarvoor het certificaat Ervaringsdeskundige Coach gehaald bij het Centrum Chronisch Ziek en Werk.

Ik ging op reis

Ik  was en ben vastbesloten om geen slachtoffer te zijn. Al jaren lees ik alles over medische ontwikkelingen, gezond bewegen en gezonde voeding. (Ik was vroeger aerobics docent en voedingsconsulent, dat scheelt). Mensen die iets aan hun lichaam mankeren

Zo ontstond mijn doel:

Zoveel mogelijk mensen met fysieke problemen helpen meer macht over hun lijf en leven te krijgen: Weergaloos leven met een lastig lijf.

  1. Ik wil jou helpen goed te functioneren
  2. Zodat jij je niet meer alleen voelt met je lichamelijke klachten, want dat ben je helemaal niet.
  3. Ik wil je meenemen op mijn reis naar een optimale gezondheid met behulp van mindset, bewegen, gezond en lekker eten en wat er verder nog op ons pad komt.

Veel van waar ik  mensen mee help, pas ik eerst op mezelf toe:

Instellen van een positieve midset, gericht op groei, gezonde voeding beweging, mediteren, werk- en  levenskeuzes.

Niemand weet precies wat jij voelt. Het is de handicap van gezonde artsen, verpleegkundigen, vrienden, partners, familie en  coaches dat zij dat niett precies weten.

Dat weten ze zelfs niet als ze iemand in hun omgeving hebben met lichamelijke klachten. Hoewel ze in zo’n geval veel meer weten, kunnen ze het niet precies voelen.

Doodeenvoudig: wat je niet hebt, voel je niet.

Ik kan het weten want, ik ben tot mijn 44ste lichamelijk gezond geweest. Mijn vader was meer dan 20 jaar chronisch ziek. Hij had de ziekte van Parkinson. Ik dacht dat ik wist wat hij doormaakte. Maar dat begon ik pas echt te begrijpen toen ik, twee jaar na zijn dood, zelf MS kreeg.


14-25 jaar was mijn leven moeilijk

Op mijn 14de kreeg ik last van een angststoornis uitlopend in een langdurige depressie. Op mijn 25ste kon ik de angstaanvallen en depressies min of meer achter mij laten. Toch is het natuurlijk een deel van mij. Mensen met MS lopen, bovenmatig kans op depressies, vanwege de onvoorspelbaarheid en de achteruitgang bij deze ziekte. Door mijn verleden herken ik symptomen van een beginnende depressie heel snel en kan dan snel maatregelen nemen.


Handig om ook van mij te weten:

  • Ik heb er geen moeite mee om dingen bij de naam te noemen, ook als dat pijnlijk is.
  • Alles is bespreekbaar. Wat wij bespreken blijft onder ons.

Meer over coaching